Heeft deze dichter zijn plek verdiend in de Nederlandse literaire canon?

Zeker. Wie de moderne Nederlandstalige poëzie wil kennen moet zeker Willem Thies ook lezen. De man schreef een aantal bundels die van belang zijn.

Waar plaats jij deze dichter in die literaire canon?

Ergens tussen Erik Lindner en Alfred Schaffer. Zou je Thies moeten omschrijven, dan zou ik zeggen het is de observatiekunst van Lindner gemengd met de helderheid van Schaffer, nadat beiden een lijntje Crystal Meth hebben gesnoven.

Is dit een van Thies betere bundels?

Ik denk het wel, met de kanttekening dat ik niet al zijn bundels helemaal ken en dus niet helemaal oordeelbevoegd ben in deze. In de bundel staan een aantal ijzersterke gedichten, die hun plek verdienen in een overzichtsbloemlezing.

Is de bundel ook helemaal naar jouw smaak?

Thies is een soort hallucinante houthakker, die je gewapend met een bijl tegenkomt in het woud der Letteren. Zijn poëzie heeft vaak iets fragmentarisch en iets heel rusteloos. Hak, hak, hak, alles volgt elkaar pijlsnel op. En zijn idee fixe is teveel de poëzie als stilleventje – hij schetst meestal een totaalbeeld maar aan het stramien van het stilleventje lijkt hij moeilijk te ontkomen, hoewel hij er wel tergend zijn best op doet.  Er is veel beroep op lichamelijkheid en zintuigen, maar dat is eigenlijk een beroep uit onvermogen, zodat zijn poëzie uiteindelijk iets deprimerends krijgt.

Wat zijn de beste gedichten naar jouw idee?

Mij beviel het laatste deel van de bundel het best, omdat Thies daar scherper wordt en persoonlijker. De ode aan Rogi Wieg is schitterend, en ook het gedicht ‘Ik zoek een hemel voor mijn vrienden’. In dat persoonlijke is Thies het sterkst, het minst sterk is hij wanneer hij formeel-experimenteel stilleventjes schetst, zoals hij veel doet aan het begin van de bundel, omdat die nogal verkrampt aandoen, of een gedicht als ‘Ze belden op, de hond is dood, en wij gaan uit elkaar’ dat hij gerust uit de bundel had mogen weglaten.

Ook heel mooi, de gedichten geschreven voor zijn broer.

Eindoordeel?

Een mooie bundel. Of hij de sterkste dichter van zijn generatie is valt nog te bezien, maar hou je van poëzie dan is het zeker raadzaam Thies te volgen.

DichterSoort PoëzieBelang dichterNetwerkgehalteAanrader?
Willem ThiesHallucinante gedachtesMinor poet55%, zoekt regelmatig beschonken ruzie op social media en wist dan alles weer50%