Wachten op het boek / HP de Tijd

Wachten op het boek / HP de Tijd

Gisteren was hier een journalist van HP de Tijd voor een artikel over psychedelica. Aangrenzend heeft de journalist in kwestie een ceremonie bijgewoond in Vlaanderen bij Inge Geurts. Binnenkort mogen we dus een artikel verwachten en ik ben heel benieuwd wat de strekking daarvan gaat zijn. Maar op de foto afgaande hebben ze een fijne tijd weten hebben samen:

rpt

Het wachten op de proefdruk van het boek is altijd de vervelendste periode, vind ik. Wachten is waarschijnlijk mijn minste gave. Niet dat ik zit te wachten: daar ben ik teveel een workaholic voor. Dat begrip klinkt alsof het een verslaving zou zijn – en dat kan in sommige gevallen zo zijn natuurlijk. Maar ik vind werken gewoon enorm leuk.

Ik heb net het boek voor de aller aller allerlaatste keer doorlopen: ik denk niet dat ik ooit meer tijd en moeite in een boek heb gestopt. Het is dan ook geen sinecure om in perfect Engels een 430 pagina’s dik boek te schrijven over moeilijke filosofische en wetenschappelijke onderwerpen. Dat is een heuse literaire prestatie.

Ik beschouw dit boek dan ook als een literair meesterwerk, en hoewel ik weet dat mensen doodgegooid zijn met dat woord door marketeers is het de eerste keer dat ik een van mijn eigen werken zo benoem.

Het is een meesterwerk, in de meest scholastieke zin die je aan dat woord kunt geven.

Het is ook een uiterst belangwekkend boek voor deze wereld: het laat zien hoe paddenstoelen de essentie zijn om je te ontdoen van een hersenziekte die niemand nog als een ziekte weet herkennen.

Het laat zien dat zonder paddenstoelen er geen mensheid had bestaan.
Het laat zien dat het uitbannen van 1/3 van alle voedingsstoffen een catastrofaal slecht idee was.

Lees dit boek, kortom. De voertaal is Engels, want ik moet een vierluik scheppen en als ik dat in
het Nederlands doe loop ik spaak op een dystopie die daar de boel manipuleert in het voordeel
van een destructief soort nihilisme.

Wie geen Engels beheerst zal moeten wachten tot er ooit iemand het boek naar het Nederlands zal willen vertalen. Ik zal dat niet zelf zijn: ik heb mijn pad al ‘gezien’ in mijn geestesoog en ben te druk met andere
werken die mijn prioriteit hebben.

Martijn Benders, Mierlo, 14-05-2023

“Amanita Muscaria ~The book of the Empress

Will see the light of day this May.

I had the honour of pre-reading it.

Although I am a bit biased, because of my great love for the writer and the subject herself 🫶🏻🍄, I found it an overwhelmingly inspiring reading experience. It tells a gigantic wealth of mythological stories that lie at the roots of our Western culture.

Amanita Muscaria (fly agaric) was tasked with connecting us with each other and with our inner selves, warming us and taking away pain, helping with sleep and dreams, when the winter solstice darkened the skies of our ancestors. The celebrations around Christmas still betray this origin. After the arrival of the patriarchal church fathers, De spirit of the Empress had to go into hiding.

The rich mythical stories, the poetry, art and a relativistic form of meta-creation via characters such as the Empress herself , and one wandering ZebraNietzsche make this above all a wonderful art book with sometimes sharp philosophical reflections.

Very much Recommended 🦄

Veronique Hogervorst-Benders – Facebook

Over mij

Martijn Benders publiceerde zesentwintig boeken, waarvan achttien in het Nederlands. Door critici als Komrij en Gerbrandy is hij tot een van de grootste talenten van zijn tijd benoemd. Hij schreef ook drie filosofische werken waarvan eentje in het Engels over de Amanita Muscaria, de Vliegenzwam. Publicerend op het internationale podium van The Philosophical Salon kreeg hij ook internationaal erkenning als een van de meest bijzondere denkers van Nederland.

Boeken

Er bestaat een aanzienlijke groep linkse individuen die zich krachtig verzette tegen het heersende corona-verhaal, waaronder enkele van ‘s werelds vooraanstaande filosofen, zoals Agamben en Kacem. Dit standpunt werd echter sterk gecensureerd en in een kwaad daglicht gesteld door wat men ‘neocon-links’ of ‘woke-links’ noemt, als behorende tot iets dat enkel geassocieerd zou worden met wat zij als ‘extreemrechts’ beschouwen. In mijn boek bespreek ik de redenen achter deze acties, de onderliggende motieven, en hoe dit kenmerkend is voor een nieuwe vorm van fascisme die erop uit is om de macht permanent te grijpen.

Het middenstuk van het boek wijdt zich aan poëzie. Het bevat een prachtige selectie van gedichten uit het Middellandse Zeegebied, van dichters uit Turkije en Griekenland, die gevangen zijn genomen en gemarteld door het regime.

Het laatste deel van mijn boek is een manifest tegen het literaire nihilisme, zoals dat tot uiting komt in het Letterenfonds. Het onthult hoe dit fonds gedomineerd wordt door een groep christenen en ‘wokies’, wat onwenselijk is in een vrije samenleving.

“Amanita Muscaria – The Book of the Empress” is an exceptional work that establishes a benchmark in the realm of mycophilosophy. While one could perhaps categorize the book within the domain of Art History, such a classification would fail to do justice to its true essence. Primarily, this captivating text explores the evolution of humankind, making it a standout in its field.

Amanita Muscaria – The Book of the Empress – De Kaneelfabriek, 2023

Jij hebt geen tijd dit te lezen, maar dat is omdat je allang geen mens meer bent. Leefde er wel nog iets van de originele persoon in jou, de
oude mycelia van de kindertijd, dan zou je van dit boek heel wat opsteken, sterker nog zal het misschien met zijn magische kennis je meest nuttige bezit worden. Een boek over de menselijke fantasie, en
hoe deze in de ijzeren greep wist te raken van transdimensionale kakkerlakken. Voorts ook nog magische tips om je leven en je tijdsversnelling substantieel te verbeteren, en ook maakt M.H.H.Benders nog even luchtig gehakt van de hele Nederlandse literatuur, wat wil je nog meer!

Facebook
Twitter
LinkedIn