Een van de vreemde uitspraken die ik van mensen te horen krijg in deze crisis is dat ze in de wetenschap geloven. En dat terwijl afgelopen dertig jaar bijna alle cutting edge wetenschap compleet uit zicht werd uitgevoerd, wie niet bij een geheime dienst werkt kan eigenlijk onmogelijk weten wat de daadwerkelijke staat van de wetenschap is, en daarin dan gaan geloven lijkt inderdaad dan de enige optie, het is echter helaas niet de intelligente optie.
Zo kunnen we op de website van Darpa lezen dat ze allang microchips hebben gefabriceerd waarmee ze van soldaten wereldwijd de hartslag kunnen monitoren. Een chip die niet door het lichaam wordt afgestoten en heel heel klein is. Hetzelfde staatsbedrijf is ook betrokken bij productie van? De contactgel in onze teststokjes. Aha! Maar, zegt de psyborg op dit punt aangekomen, dat is een samenzweringstheorie mijnheer Benders. Och, welnee. Je kunt het allemaal op de site van het bedrijf zelf lezen.
Goed, nu de vraag die niemand stelt. Wat voor competitief voordeel biedt het om iemands hartslag te kunnen meten? We weten dat 10 jaar geleden de Amerikanen werkelijk alles en iedereen zaten buggen, zelfs de telefoon van Merkel was de klos. Diezelfde lui hebben nu we al lang niet van ze hoorden natuurlijk het leven gebeterd. Dat je als je wereldwijd bij iedereen de hartslag kunt meten een enorm financieel en militair voordeel hebt is niet af te wegen tegen…ja tegen wat eigenlijk? Het idee dat Amerikanen te ethisch zouden zijn voor zulke zaken?
Is er iemand die dat daadwerkelijk nog gelooft? Het zou in elk geval een grotere prestatie zijn dan geloven in de wetenschap die je niet mag zien.
Zelfreplicerende nanobots, leuk. Doe mij nog maar een spuitje, mijnheer Biden. Wat zegt u? U gelooft in de wetenschap? Leuk! Dat doen we allemaal hoor, zelfs ik, hoewel ik als ik heel eerlijk ben ik een beetje moeite heb met het gebrek aan een transparante opzet in deze.
Het kan wel, maar ze doen het niet, want ze zijn goede mensen.
Het is juist de volstrekte afwezigheid van een ethisch discours welke alle alarmbellen zou moeten doen afgaan.
In het boeddhisme bestaat het concept van de psyborg ook – maar de boeddhisten benoemen vooral de techniek waarmee je het onklaar kunt maken, Dzogchen heet het:
Ik keek op de valreep van 2022 nog even het voornaamste propagandastuk van dat jaar, de film ‘Don’t look up’ die natuurlijk eigenlijk niet over een komeet gaat en ook niet over het klimaat maar over de coronapandemie. De boodschap moet erin gehamerd worden: het gevaar is echt, zelfs als jullie politici egoïsten en clowns zijn.
Het gevaar is echt, zelfs als jullie politici egoïsten en clowns zijn.
In de filosofie noem je zoiets een stropop. Niemand heeft immers gezegd dat het gevaar ‘niet echt’ zou zijn. Ja hoor, er is een gemanipuleerde verkoudheid in omloop die gevaarlijk kan zijn. Er zijn echter verschillen van mening over de juiste aanpak.
Interessant aan de film is ook dat alle alcohol is vervangen door Xanax. Iedereen in de film gebruikt deze levensgevaarlijke en utraverslavende benzodiazepine alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Als dat satirisch bedoeld is dan waren al die rokers in films vroeger natuurlijk ook satirisch bedoeld. Als dat maatschappijkritisch bedoeld is dan gaat datzelfde op voor die rokers vroeger.
Och nee, je ziet er vooral aan af wie de boel financieerde.
Benzodiazepines zijn producten van een ontspoorde wetenschap. Wie farmaceutische drugs ontwerpt die zo verslavend zijn dat de gebruiker een beroerte krijgt als met de middelen wordt gestopt is ronduit kwaardaardig. Wetenschappers die hun kennis lenen voor dat soort praktijken zijn erger dan normale criminelen, net als de dokter die toeziet op martelingen erger is dan de man die ze uitvoert.
Bij de gelovigen echter kan de wetenschap niet ontsporen. De waarheid is natuurlijk dat zulke mensen de wetenschap helemaal niet volgen. Als ze dat wél deden zouden ze juist zeggen: ik geloof niet in wetenschap. Want wie de wetenschap kent weet ook dat zij geen ethiek kent. Nee, bepaalde discussies hadden dertig jaar geleden al gevoerd dienen worden. Ze aan Black Mirrors overlaten levert goed entertainment op, maar ook een samenleving waar de echte discussie niet meer zal komen.