Tussen Ali B en Marco Borsato

Tussen Ali B en Marco Borsato in gaan staan en daar een speech staan houden over de kwaliteit van muziek – dat is zo’n beetje waar je aan toe bent als je in Nederland geboren mocht worden. Het is niet te doen, en dan druk je het nog eufemistisch uit. Deze smakeloze vertoning, dit gedrogeerde volkje, natuurlijk, ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik er ook maar ooit een paar secondes aan poogde vergooien. Dus kom niet bij mij klagen over die figuren, dat ze zich misdragen is enkel een voortzetting van het niveau. Handhaaf dat niveau en je komt nooit of te nimmer van het probleem af, al schrijf je duizend bijbels vol met gedragsregeltjes.

Jullie hebben kranten geschapen met critici die een dusdanig ‘niveau’ hebben dat schrijvers of uitgevers hun boeken tegenwoordig niet eens meer naar de krant opsturen, gewoon omdat het idee iets moois op te sturen aan zoiets lelijks alleen pure weerzin weet te wekken.

Wilma de Drek als intellectueel – mijn god, dat is zelfs als blasfemie niet meer serieus te nemen. Hoe werd die van commerciële brochureschrijfster tot hoofd boeken van de Volkskrant? Niemand weet het. Wat was de rol van Arjan ‘Even Lunchen’ Peeters bij deze machtig interessante putsch – ik zou de soapserie erover zelfs als masochist niet durven kijken.

Nee, gefeliciteerd hoor met jullie ‘beste dichtbundels’ – wat een prestatie de beste dichtbundel te hebben als de
echte dichters hun bundels niet eens meer opsturen!

Je mag gerust ‘de beste’ zijn op dat niveau, maar klaag dan niet over het gepotel van de bavianen die nu eenmaal bij dat niveau horen.

Valt het dan niemand op

Marco Borsato, Tony Blair.
Tony Blair, Marco Borsato.

Iemand besloot ooit
dat het derde oog 
in een kastje thuishoorde
dat door de regering wordt bestuurd
en dat daar vuilnis door moet stromen
waar iemand heel veel geld voor krijgt
en dat we met zijn allen moeten zoeken
naar paaseieren, massavernietigingswapens,
leuk spelletje, liefst met een blinddoek op
zodat de bavianen wat te potelen hebben, 
en daarna bijbels volschrijven
vol gedragsregeltjes
anderhalve meter, mes en vork,
jaja knikken de bavianen, jaja,
paaseitjes en oranjevla. 

Martijn Benders has published twenty-six books, eighteen of which are in Dutch. He has been named one of the greatest talents of his time by critics like Komrij and Gerbrandy. He has also written three philosophical works, one of which is in English about the Amanita Muscaria, the Fly Agaric. Publishing on the international stage of The Philosophical Salon, he has also gained international recognition as one of the most remarkable thinkers from the Netherlands.