Bauke Geersing en de weergekken

Bauke Geersing en de weergekken

Bauke Geersing is de voormalige baas van het NOS Journaal. Een boomer die op X een niet aflatende stroom hijgerige rechtse praatjes de wereld in slingert, nadat hij zo’n dertig jaar lang verantwoordelijk was voor de verkleutering van het nieuws. Goed, tot zover een standaard script, zult u nu zeggen.

Maar een week of wat geleden zag ik op X een tirade tegen Gerrit Hiemstra, de ex-weerman, die Geersing een “weergek” noemde. Ik dacht: nou moe, je zult maar een ex-baas hebben die je op Twitter een weergek noemt. Hij kent die man persoonlijk, dat kan niet anders. En dan gaan bij mij alle alarmbellen af. Dat je in opdracht van god-weet-wat het nieuws iedereen als een stel kleuters laat behandelen, is tot daar aan toe. Maar dat je iemand die je persoonlijk kent op zulke wijze op sociale media neerzet – je zou maar zo’n baas hebben. Het leverde me een hartje op van Gerri Eickhof, de vriendelijke en hardwerkende journalist van het journaal.

Een weergek. Daar bedoelt Geersing natuurlijk iemand mee die “gelooft” in de klimaatcrisis. Wat is er precies zo gek aan Gerrit Hiemstra? Ik lees: “Hij is tevens mede-oprichter van Oarshûs, dat klimaatneutraal bouwen met natuurlijke materialen faciliteert. Zijn eigen huis vormde de inspiratiebron voor dit bedrijf.”

Gerrit spant zich dus in om mensen huizen te laten bouwen met natuurlijke materialen. De overheid in de zestiger en zeventiger jaren stopte alles vol asbest. Het huis van Gerrit Hiemstra is gebouwd met kalk en hennep als basismateriaal. Interessant, maar bij sommige mensen is dat blijkbaar genoeg reden om je voor gek uit te maken.

Menscentraal denken

Die rechtse brigade heeft het dan over “de klimaatreligie”. Nu ben ik zelf van mening dat het biodiversiteitsverhaal veel nijpender is – klimaatdenken is naar mijn smaak een vorm van menscentraal denken, en het uitsterven van planten en dieren is een ernstiger probleem. Er is wel degelijk een soort van klimaatcrisis, alleen vallen de effecten daarvan in het niet vergeleken bij de biodiversiteitscrisis, zelfs dusdanig dat de mensheid als we zo doorgaan de echte klimaatcrisis niet meer mee zal maken.

En de biodiversiteitscrisis is onmiskenbaar – niemand kan ontkennen dat 50% van de diersoorten de afgelopen vijftig jaar is uitgestorven. Waarom dan focussen op het klimaat terwijl de insecten die voor bestuiving zorgen in rap tempo uitsterven?

Naar mijn inschatting heeft de hausse aan turbokankers slechts zijdelings iets te maken met die experimentele injecties van Bill Gates. Het heeft veel meer te maken met de afname van voedzaamheid in onze voeding, het B12-arm worden van de grond, zodat je ook als je vlees eet niet genoeg B12 meer binnenkrijgt, en een algeheel pakket waarin de menselijke voeding steeds chi-armer begint te worden.

Combineer dat met de medicijnvervuiling in het water en de zich ophopende plasticdeeltjes in de mens zelf en je hebt het recept voor een ware explosie aan ziektes.

Je zou zeggen

Je zou zeggen dat bovenstaande zou leiden tot nijpende maatregelen. Maar niets is minder waar: niets tegen plastificatie, niets tegen medicijnresten, niets tegen bodemverarming. Het is inmiddels denk ik ook al te laat, en in die zin kun je “het klimaat” wel degelijk als een soort gekte zien. Maar zowel rechts als links is enkel met die gekte bezig.

En dat komt dan weer doordat ons schoolsysteem de echt intelligente mensen marginaliseert, tegenwerkt en het leven onmogelijk probeert te maken. Dat doe je enkel en alleen al door geen enkele status toe te kennen aan zelfstudie. De autonome student bestaat in ons systeem niet. En dat terwijl de “reguliere student” nu gewoon ChatGPT alles in kan laten vullen, inclusief dat heilige opstelletje op het einde.

Ik heb een aantal jaren geleden eens gesolliciteerd als NS-conducteur. Ze deden net alsof ze die enorm tekortkwamen en er bijna een noodtoestand was om die reden. Wat denk je? Geen interesse, want mijn “CV was niet goed genoeg”. Een beetje heen en weer lopen door de trein, daar moet je wel een afgeronde opleiding voor hebben en een rits aan treinloopreferenties op een papiertje. Tja, zo krijg je wel een noodtoestand, met dit soort (pseudo-fascistische) intelligentie aan het roer.

Het zijn precies hetzelfde soort “intelligenties” die niet tevoren konden voorspellen dat Oekraïne na verloop van tijd deze oorlog zou gaan verliezen, omdat zonder manschappen geen oorlog te winnen valt.

Mottenkas

Ondertussen heeft Veer in de tuin een soort mottenkas gebouwd, waarin ze zelf motten gaat kweken. Dat is een droom van haar die ze nu heeft gerealiseerd. Ze wil onder andere Atlasmotten, dat zijn van die enorme motten van wel 30 centimeter doorsnee.

Ikzelf werk door aan mijn mottenopera’s, die ik aan het einde van het jaar af wil hebben. Hier heeft u alvast twee voorproefjes, zo u ze al niet heeft beluisterd:

O. ik vergeet het bijna te vermelden: Er staat een nieuw stuk van me op The Philosophical Salon

En nog een laatste nieuwtje: een tekst van mij schijnt te zijn gebruikt in het Eindexamen Nederlands, maar
men zegt niet welke, terwijl het examen toch al achter de rug is (?) – enfin, ik ga het thuisgestuurd krijgen op papier, zo schijnt het.,,

Update: het was een of andere blurb die ik ooit op Neerlandistiek plaatste. Je denkt toch altijd weer even, hey, iemand las een boek van me …

Tweede Update: na bestudering van de casus in kwestie kan ik slechts één conclusie trekken: het Eindexamen Nederlands dient ongeldig te worden verklaard. Morgen maak ik wat dit betreft de rationale.

Over mij

Martijn Benders publiceerde zesentwintig boeken, waarvan achttien in het Nederlands. Door critici als Komrij en Gerbrandy is hij tot een van de grootste talenten van zijn tijd benoemd. Hij schreef ook drie filosofische werken waarvan eentje in het Engels over de Amanita Muscaria, de Vliegenzwam. Publicerend op het internationale podium van The Philosophical Salon kreeg hij ook internationaal erkenning als een van de meest bijzondere denkers van Nederland.

Boeken

Er bestaat een aanzienlijke groep linkse individuen die zich krachtig verzette tegen het heersende corona-verhaal, waaronder enkele van ‘s werelds vooraanstaande filosofen, zoals Agamben en Kacem. Dit standpunt werd echter sterk gecensureerd en in een kwaad daglicht gesteld door wat men ‘neocon-links’ of ‘woke-links’ noemt, als behorende tot iets dat enkel geassocieerd zou worden met wat zij als ‘extreemrechts’ beschouwen. In mijn boek bespreek ik de redenen achter deze acties, de onderliggende motieven, en hoe dit kenmerkend is voor een nieuwe vorm van fascisme die erop uit is om de macht permanent te grijpen.

Het middenstuk van het boek wijdt zich aan poëzie. Het bevat een prachtige selectie van gedichten uit het Middellandse Zeegebied, van dichters uit Turkije en Griekenland, die gevangen zijn genomen en gemarteld door het regime.

Het laatste deel van mijn boek is een manifest tegen het literaire nihilisme, zoals dat tot uiting komt in het Letterenfonds. Het onthult hoe dit fonds gedomineerd wordt door een groep christenen en ‘wokies’, wat onwenselijk is in een vrije samenleving.

“Amanita Muscaria – The Book of the Empress” is an exceptional work that establishes a benchmark in the realm of mycophilosophy. While one could perhaps categorize the book within the domain of Art History, such a classification would fail to do justice to its true essence. Primarily, this captivating text explores the evolution of humankind, making it a standout in its field.

Amanita Muscaria – The Book of the Empress – De Kaneelfabriek, 2023

Jij hebt geen tijd dit te lezen, maar dat is omdat je allang geen mens meer bent. Leefde er wel nog iets van de originele persoon in jou, de
oude mycelia van de kindertijd, dan zou je van dit boek heel wat opsteken, sterker nog zal het misschien met zijn magische kennis je meest nuttige bezit worden. Een boek over de menselijke fantasie, en
hoe deze in de ijzeren greep wist te raken van transdimensionale kakkerlakken. Voorts ook nog magische tips om je leven en je tijdsversnelling substantieel te verbeteren, en ook maakt M.H.H.Benders nog even luchtig gehakt van de hele Nederlandse literatuur, wat wil je nog meer!

Facebook
Twitter
LinkedIn