De kenmerken van een predator (1)

Waaraan herken je een predator? Er dagen mij vandaag 2 kenmerken waaraan je een predator van de foute soort kunt herkennen:

1. Hij heeft een machtspositie maar speelt slachtoffer
2. Hij beoefent het credo ‘Het kinderachtige is voor iedereen goed genoeg’

Het eerste spreekt voor zichzelf, wie een machtspositie bekleed maar slachtoffer speelt van anderen is per definitie een vervelend reptiel.

Het tweede is belangrijker. Bekijk de werkelijkheid, en signaleer welke figuren en media doen alsof het kinderachtige voor jou goed genoeg is. Wanneer ik bijvoorbeeld op mijn eigen werkgebied kijk kom ik vandaag twee dingen tegen die mij opvallen als bijzonder kinderachtig en tevens gepresenteerd als het goede of goed genoege.

1. Dit gedicht van K.Michel:https://www.neerlandistiek.nl/…/gedicht-k-michel-%e2…/

2. Deze recensie over Joost Oomen:https://www.tzum.info/…/recensie-joost-oomen-het…/

In beide gevallen wordt iets dat kinderachtig is en de lezer dus denigreert tot een kleuter gepresenteerd als een cultuurproduct dat de moeite van het presenteren waard is, of zelfs ongebreideld wordt toegejuicht als het hoogste van het hoogste. Waarom is precies dat predatorgedrag, kan iemand mij dat vertellen?

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.