Pre-recensie bekendste bloemlezing van onbekendste man

Deze bundel ga ik voor meander bespreken. Iemand heeft klaarblijkelijk zitten meten welke gedichten uit de Nederlandse literatuur de ‘bekendste’ zijn, en ik ben heel benieuwd hoe je dat precies meet en waarom je dat dan zou verzamelen in een boek, wat voor plezier beleven mensen aan een opsomming van de bekendste zaken? De kinderlijke confetti-omslag belooft de nodige diepgang.

Afgelopen eeuw verscheen met grote regelmaat een bloemlezing ‘de bekendste gedichten’ verzameld door ene C.Aarts.

Niemand kent deze C.Aarts, rondvraag leverde enkel vragende blikken op.
Tot koortsachtige google-sessies naar een heuse foto van het heerschap wisten leiden:

1977 C.J. Aarts(l.) en Theodor Holman foto: Jan Willem Stas

Daar hebben we hem: de man die al 50 jaar zijn geld verdiend met jaarlijks een bloemlezing met de ‘bekendste’ gedichten uit de nederlandse literatuur.

Een groezelige woonkamer, ergens in de zeventiger jaren. Op de salontafel prijkt een waterpijp en twee chilms. De gladiolen staan zienderogen te verleppen in de rook. C.J. Aarts staart wezenloos de ruimte in achter de lange haren van zijn pony vandaan en weet: de komende vijftig jaar ga ik het bekendste van het bekendste opsommen.

Het mag bekend staan dat je van cannabis in een psychose kunt raken. Kenmerk van zo’n psychose kan zijn dat je in een heel beperkt kringetje gaat ronddraaien in je hoofd.

Ik wacht ongeduldig de komst van het boek af. Binnenkort op meander: is een obsessie met ‘het bekendste’ resultaat van overmatig cannabisroken en met welke stuffweegschaal heeft deze oude moerasridder de bekendheid weten meten?

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.