Blokhoofden en boerenpummels

Het mocht van de toontjespolizei niet in de Volkskrant, dus dan maar hier:

Welkom in het land van de ethische boodschappenlijstjes. Richtlijnen. Draaiboeken. Handleidingen. Voorschriften. Waar je in Azië niemand met een woord hoorde reppen over ethische keuzes wie wel en wie niet gered mocht worden – men bouwde liever snel een nieuw ziekenhuis erbij – en waar in Italië het niemand in zijn hoofd zou halen zoiets op papier te gaan stellen leven we hier in een land waar, nog voor de IC bedden ook maar half gevuld zijn een heel contingent blokhoofden en boerenpummels al klaarstaan met het notitieblok om te bepalen van wie wel en van wie niet het leven gered gaat mogen worden. Ook in de Volkskrant kon het niet uitblijven. Twee in fletsblauwe pakken gehesen zultkoppen, Marcel Verweij en Roland Pierik, komen ons even bijlichten over de ethiek: wie jong en fit is heeft langer te leven, en het is dus rechtvaardig juist hen op de IC toe te laten. Een van de Heren zit zelfs in de Gezondheidsraad.

Je zou hen er eens fijntjes op willen wijzen dat wie op een IC terecht komt zich doorgaans niet al te fit voelt, dus ethische filosofie of niet, ‘jong en fit mag op de IC’ klinkt mij niet zo heel overtuigend in de oren. Maar van de vergelijking jong-oud ben ik al evenmin onder de indruk: liever had ik van de ethici vernomen waarom Duitsland 26000 IC bedden heeft en wij 1000, vanwaar dat verschil, het betekent in de praktijk dat wij hier 20% van de zorg hebben die daar aanwezig is en zover ik weet is het toch echt een overheidstaak die in de grondwet is vastgelegd: deze dient te zorgen voor goede zorg. Of is dat ethisch een minder uitdagende positie dan als een soort Darwinistisch animatieteam-uit-de-hel oudjes wijsmaken dat ze verdienen sterven?

Rechtvaardigheid. Hoe durven deze turvende mestkukels het woord ook maar in de mond te nemen. Blokvaardigheid, zullen ze bedoelen. Nee, ethiek was altijd al het doodgeboren kindje van de filosofie, maar deze twee Heren maken het wel erg bont: stromannen op afroep voor de beleidsmakers, vermomd als leraren filosofie.

Nee, mijne Heren, we hebben hier van doen met een nalatige overheid, en dat verhullen met een ethische vraag uit het padvindersboekje gaat dat niet camoufleren. De Nederlandse overheid loopt al decennia als een kip zonder kop achter het neoliberalisme aan, men had zich al heel lang geleden beter Duitsland als voorbeeld weten nemen, die ook op het vlak van vergroening veel voortvarender bezig wisten zijn. Geef ons een klein beetje gründlichkeit , zelfs al is het maar in de ethiek.

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.