De Octopus als leraar

Gister keek ik ‘My Octopus teacher’ op Netflix, een deels ontroerend en deels ergerlijk verslag van een man die een relatie begint met een octopus. Ontroerend omdat hij bijna in tranen uitbarst omdat hij de octopus zo mist. Ergerlijk omdat hij het magische principe niet begrijpt: wanneer je zo’n ally krijgt dien je die wel tegen de haaien te beschermen en niet de wetenschappelijke trekkie uithangen met een of ander waanidee dat je de boel niet mag verstoren wat je al lang en breed zit te doen.

Dankzij de laksheid van Craig Foster kunnen we echter wel getuige zijn van een mirakel, dat zo’n afgebeten octopusarm gewoon weer aangroeit. Maar Craig, je bent een waardeloze vriend. En je doet alsof je dit allemaal zelf meemaakte, maar dit is gewoon een film met een regisseur (Pippa Ehrlich) en een script en jij bent de acteur. Een acteur die de wetenschappelijke trekkie speelt met een labrat. Wat jammer dat het doorsnee Netflix publiek niet intelligent genoeg is om deze onzin door te hebben.

Maar dit zie je wel steeds vaker: dat men op dusdanige wijze manipulatief de boel zit te bedotten met een aura van ‘wetenschappelijkheid’. Een beetje de coronacrisis in het klein, zeg maar. Dat is ook wat je als objectieve gebruiker een beetje aan die crisis mist, mooie uniformpjes die de anderhalvemeterfilosofie doeltreffend uitbeelden. Trekkies, geregisseerde wetenschap, symbolen. De overheid moet de waarde van symbolen nog leren kennen. Duidelijkheid, Daadkracht, Veiligheid samenballen in één verheven symbool, dat men dan op de arm kan dragen.

Ik bedacht me eergister dat voor een unoonaut(1) tolerantie eigenlijk de grote vijand is. Tolerantie is precies wat een unoonaut wil voorkomen.

Dit is zo’n beetje de bladmuziek van de receptorenorkest. Je ziet in deze tabel dat ook hier LSD eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt is. Jammer dat de 4-reeks Tryptamines er niet bij staan.

Rechts klikken en downloaden voor leesbaar beeld. Het cijfer geeft aan hoe hard een substantie op een bepaalde receptor drukt.

Bron onderzoek: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnint.2018.00054/full

(1) Unoonaut is het woord waarmee ik ‘psychonaut’ wil vervangen. Het idee dat je door de psyche reist is niet correct en levert vele misverstanden op – al dan niet in de vorm van psychopraat of psychoses.

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.