Carnaval met Corona was geen probleem


Aldus Vader Abraham van het RIVM. En in de grote Expert Show op de publieke omroep kwamen al de goede herders en instant-experts-uit-een-blikje samen om te verklaren dat er niets aan de hand was en dat het toch vooral een griepje was.

Nu is als gevolg van deze opstelling mijn moedergrond Brabant een besmettingshaard, waar mijn oude vader zich heeft verschanst met een hoop proviand, maar nog elke dag mijn al even broze moeder gaat bezoeken in het verzorgingshuis. Als zij hieraan sterven ga ik dat op Vader Abraham & de griepprotocollen uit 1954 verhalen.

Wat is eigenlijk een ‘expert’ – beter gezegd, hoe kun je een expert zijn in het gedrag van een gloednieuw virus? Dat lijkt me zo goed als onmogelijk. Toch worden mensen bewust als zodanig gepresenteerd – grijze muizen die alles van oude griepprotocollen weten, of mischien een leven lang door een microscoop naar hele andere virussen hebben zitten staren – en plots zit je op de buis en ben je een ‘expert’ over een situatie die zich nooit eerder voordeed.

Het minste wat je van zulke mensen zou kunnen verwachten – ze worden immers voor hun ‘kennis’ betaald – is dat ze alle literatuur over dat nieuwe virus lazen, ervaringen uit China, enzovoort. Maar ze zitten daar en papegaaien griepprotocollen uit 1954. Niets aan de hand!

Goed, gelukkig hebben we de literatuur, de avantgarde, waar oplettende intellectuelen het voortouw nemen. Toen de uitbraak in Italie reeds aardig gevorderd was schamperde Pfeijffer in HP de Tijd over ‘dat griepje’ en dat ‘niemand hier in het Grote Genua die kleine dorpjes kent.’ Mijn hemel, hoe laag kun je zinken?

Een andere schrijver, Manon Uphoff, laat op facebook weten dat haar definitie van een ‘rebel’ iemand zou zijn die zijn of haar werk naar behoren uitvoert. De perfecte werknemer is de ultieme opstandeling, hoe Nederlands is die definitie precies?

Ondertussen zitten we met de gebakken peren. Als ik een kleine, maar noodzakelijke verbetering mag voorstellen zonder het gevaar te lopen weer als ‘rebel’ te worden bestempeld: noem iemand pas een expert over Corona als hij precies dat virus 20 jaar lang uitgebreid wist bestuderen. Oh die mensen bestaan niet? Juist. Ik ga papieren zakdoekjes inslaan.

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.