Deep Sea Poem / Dead end Water

Deep Sea Poem / Dead end Water

DEEP SEA POEM

The sea lies on her back barking against the stars.
In her depths that know no mirrors
passes a torchlight procession of fish,
eyeless mobs of loners and amoebas.

In this stodgy darkness
the ugly aerial root of logic
could never find a bottom
because echoes devoured it before
it could ennerve the waters.

The sun is a strange vegetable there.
Dreams know beginning nor end.

On the clouded trapezes of the rocks
only weed gyms. Here lamentations,
undelivered letters, suicides
and orphaned eyes converge in a ancient
rite of wreckage music.

And if you listen closely
you can hear time itself sobbing slowly;
at the bottom that no one ever perceived,
pictures the devil took of our dreams.

*

DEAD-END WATER

The quay dawns. Ships snore on the waves.
You carry me away in the old, creaking sloop of your mouth.
Into the yoke of another time.

Into the treacherous velvet of snow.
Into the breath of dogs finding each other again
in rotten leaf groves or reefs.
Don’t break me, carry me far.

Become my
dead-end water. I want to be the echo
of articulations in your boots, under
breaking ice. I want to sink the boat of

my youth in the faithless wakes of your eyes
that constantly refuse to provide mewith a familiar palate.

Martijn Benders – Both from ‘Karavanserai’, 2008, soon available
in my collection ‘The Book of the Poems’.

Over mij

Martijn Benders publiceerde zesentwintig boeken, waarvan achttien in het Nederlands. Door critici als Komrij en Gerbrandy is hij tot een van de grootste talenten van zijn tijd benoemd. Hij schreef ook drie filosofische werken waarvan eentje in het Engels over de Amanita Muscaria, de Vliegenzwam. Publicerend op het internationale podium van The Philosophical Salon kreeg hij ook internationaal erkenning als een van de meest bijzondere denkers van Nederland.

Boeken

Er bestaat een aanzienlijke groep linkse individuen die zich krachtig verzette tegen het heersende corona-verhaal, waaronder enkele van ‘s werelds vooraanstaande filosofen, zoals Agamben en Kacem. Dit standpunt werd echter sterk gecensureerd en in een kwaad daglicht gesteld door wat men ‘neocon-links’ of ‘woke-links’ noemt, als behorende tot iets dat enkel geassocieerd zou worden met wat zij als ‘extreemrechts’ beschouwen. In mijn boek bespreek ik de redenen achter deze acties, de onderliggende motieven, en hoe dit kenmerkend is voor een nieuwe vorm van fascisme die erop uit is om de macht permanent te grijpen.

Het middenstuk van het boek wijdt zich aan poëzie. Het bevat een prachtige selectie van gedichten uit het Middellandse Zeegebied, van dichters uit Turkije en Griekenland, die gevangen zijn genomen en gemarteld door het regime.

Het laatste deel van mijn boek is een manifest tegen het literaire nihilisme, zoals dat tot uiting komt in het Letterenfonds. Het onthult hoe dit fonds gedomineerd wordt door een groep christenen en ‘wokies’, wat onwenselijk is in een vrije samenleving.

“Amanita Muscaria – The Book of the Empress” is an exceptional work that establishes a benchmark in the realm of mycophilosophy. While one could perhaps categorize the book within the domain of Art History, such a classification would fail to do justice to its true essence. Primarily, this captivating text explores the evolution of humankind, making it a standout in its field.

Amanita Muscaria – The Book of the Empress – De Kaneelfabriek, 2023

Jij hebt geen tijd dit te lezen, maar dat is omdat je allang geen mens meer bent. Leefde er wel nog iets van de originele persoon in jou, de
oude mycelia van de kindertijd, dan zou je van dit boek heel wat opsteken, sterker nog zal het misschien met zijn magische kennis je meest nuttige bezit worden. Een boek over de menselijke fantasie, en
hoe deze in de ijzeren greep wist te raken van transdimensionale kakkerlakken. Voorts ook nog magische tips om je leven en je tijdsversnelling substantieel te verbeteren, en ook maakt M.H.H.Benders nog even luchtig gehakt van de hele Nederlandse literatuur, wat wil je nog meer!

Facebook
Twitter
LinkedIn