Hackneyed

Hackneyed

Bijna alle muzikanten die ik echt bewonder zijn een soortement sjamaan. Jim Morisson, Leonard Cohen, Michael Gira en ook KRS One die ik gisteren live ben gaan zien. De man komt binnen en de hele concertzaal licht op, een echte krijger en Man van Kennis in het toltekensysteem. Iemand die ook zijn leven lang last kreeg van de parasiet – eind jaren 80 klaagde hij al in nummers dat nooit nooit nooit zijn gezicht op de covers van tijdschriften stond. Die covers waren gereserveerd voor ‘de wenselijken’. Het is bizar, maar in de poëzie is het niet anders. Het gaat niet over mij – kijk zo’n Awater of poëziekrant, en onderzoek of Koenraad Goudeseune er ooit op de cover stond. Het antwoord is nee. De hele boel is gehackt. En daar deed Kris nooit aan mee, en daarom bewonder ik hem. En het is natuurlijk gewoon de beste M.C.

Gehackt? Gehackt door wie dan of wat? Nou, gehackt door psychopaten die dankzij pseudo en het aftakelen van de menselijke geest enorme sloten geld binnenharken. Die hele bups BN’ers die al 20 jaar deed alsof er niks aan de hand was blijven gewoon zitten en gaan bij de volgende psychopaat gewoon
weer door.

In het Engels heb je er een perfecte term voor: hackneyed. Kwam je vroeger in een Engelstalige poëzie groep dan ging het er heel vaak over: welke poëzie hackneyed was en waarom.

Mensen als KRS One zijn er niet veel. Het is helemaal niet moeilijk om te horen dat hij de beste is.
Je hoeft er alleen je zintuigen voor te gebruiken.

Maar de maatschappij waar wij in leven heeft geen enkele interesse in ‘het beste’. Toch doet het wel voortdurend alsof het ze daar wel om gaat, met poppetjes die ze daarvoor zelf geselecteerd hebben,
zwijgende bange poppetjes die doen alsof ze de beste zijn, omdat ze dan centjes krijgen.

Het is van belang Gombrovicz’s Ferdydurke te lezen en doorgronden, omdat hij precies dit doen alsof mechanisme en de diepe frustraties van de pseudoschrijvers die diep van binnen natuurlijk best weten dat ze tekort schieten – daarvan geeft Gombrovicz een genadeloos sluitend beeld.

Zou je het de predator vragen – dan hebben mensen als Kris, Koenraad en ik (of Gombrovicz) zelf gekozen voor de censuur waar we mee te maken kregen. Tuurlijk joh! Maar je verwoord het verkeerd: wij hebben gekozen niet onze mond te houden over de psychopaten-aan-de-macht in ruil voor wat smeergeld.

Wat zou een goede Nederlands woord kunnen zijn dat dezelfde lading zou hebben als hackneyed?

Zo’n woord is er denk ik niet. Zelfs voor ‘hack’ hebben we geen Nederlands woord. En als in je taal geen woorden voor dat soort fenomenen bestaan maak je dik kans in een psyborgcultuur te zijn beland.

By their shhhroom shall ye know them

M.H.H. Benders is a most recognised poet of his generation, a student of the universal mycelia,  Amanita Sage and mycophilosopher. He wrote sixteen books, the last ones at the Kaneelfabriek (Cinnamon Factory). He is currently working on ‘SHHHHHHROOM a book on mushrooms and the Microdose Bible, which is an activation plan to restore your true identity coming next year. Keep in touch!

Some Teachings:

Some recent posts:

Facebook
Twitter
LinkedIn