Frederik de spin

Waarom zijn we eigenlijk oorspronkelijk eerst naar Toscane gereden? Misschien omdat ik naar het hart van de coronacrisis wou rijden toen de digitale angstmanipulaties het ergst waren, en ook omdat ik natuurlijk Boticelli in het echt wou gaan zien, een missie die slaagde en een hoofdstuk in Waarover de piranha droomt in de limonadesloot wist opleveren dat gaat over de wel erg merkwaardige geschiedenis van de schilderkunst. 

We kwamen de aspisadder uit mijn bundel ook echt tegen, eenmaal in dode en eenmaal in levende vorm. En toen ik daarover wou gaan schrijven in ons gehuurde huisje in Porcarecce zat naast me plots een kleine schorpioen op een boek van Casteneda.

En tegelijkertijd had een spin op de terugkijkspiegel van onze auto een web gemaakt. Op zich niet zo bijzonder, behalve dan dat hij er in Krakau nog steeds zat. Wat een volhardende spin! Ik besloot hem Frederik te noemen. 

Frederik is in het Reuzengebergte uitgestapt. Hij wou niet mee terug naar Nederland. Maar hij was er dus bij, bij het ontstaan van de bundel, daar in Toscane. Hij heeft een week met ons in Florence vertoeft, in de bloedhete nachtjasmijngeur van die stad. 

Een eeuwige zoektocht, een queeste om mijn dochter te gaan zien, ik heb dat meisje nu al twee jaar niet kunnen zien door allerlei corona-gedoe – een ronduit fascistische houding van de EU richting Turkije is daar mede debet aan. Een land dat bijna volledig afhankelijk is van zijn toeristenindustrie jaar in jaar uit op rood zetten…

 

By their fruits shall ye know them
M.H.H. Benders is a most recognised poet of his generation, a student of the universal mycelia,  Amanita Sage and party leader of the Dutch 'Woudpartij'. He wrote sixteen books, the last ones at the Kaneelfabriek (Cinnamon Factory). He is currently working on 'SHHHHHHROOM a book on mushrooms and the Microdose Bible, which is an activation plan to restore your true identity coming next year. Keep in touch!