Geen controle op gemodificeerde gisten

Geen controle op gemodificeerde gisten

Antwoord van Frank Lindner van Foodwatch Nederland op mijn open brief:

Hoi Martijn,

Hieronder onze reactie.

Foodwatch is absoluut voorstander van goede wetten en regelgeving die burgers en consumenten beschermen. Zeker op het vlak van gezondheid (en al helemaal in relatie tot mogelijke verslaving). We maken ons hard voor veilig, eerlijk en gezond eten. Voedsel dat noch mens, dier en milieu schaadt. Voor iedereen. We geloven ook sterk in het voorzorgsbeginsel dat we in Europa met z’n allen hebben afgesproken. Dat principe zou zo moeten gaan: ‘Als we iets niet vertrouwen, dan doen we het niet/staan we het niet toe voordat wetenschappelijk de veiligheid ervan is bewezen.’ Zoals gezegd geloven we daar sterk in, en daar blijven we in geloven, al is dat soms achter de oren krabben als je weet dat er in Brussel en Den Haag vaak zaken lang op z’n beloop worden gelaten voordat er alarmbellen afgaan. Bij voedselwetgeving weten we dat besluitvorming en maken van wetten en uitvoeringsreguleringen heel lang op zich laten wachten. Neem als voorbeeld, weliswaar anders dan gisten, zoetstoffen. Tot op heden zijn er heel veel goedgekeurd met een ‘veilig’ E-nummer uit Brussel, maar wachten we al bijna 10 jaar op de herevaluatie van een zoetstof als aspartaam. Daarbij haalt de wetenschappelijke consensus de beleidsmakers vaak in. Het exacte waarom er over gisten (nog?) geen duidelijke wetten zijn, dat is een vraag die wij als onafhankelijke voedselwaakhond helaas ook niet kunnen beantwoorden, maar die we eerder ook zelf zouden stellen aan beleidsmakers en de politiek in Den Haag, maar belangrijker in dit geval, in Brussel.

Vriendelijke groet,

Frank Lindner

Campaign leader
Foodwatch Nederland
De Wittenstraat 25
1052 AK Amsterdam

*

Beste Frank:

Met andere woorden: er bestaan geen wetten, er bestaan geen regels, fabrikanten kunnen doen wat ze willen met betrekking tot drugsfabricerende gisten in voeding. Foodwatch is nog steeds druk bezig met aanhollen achter het aspartaam debacle, waarover ik ook al regelmatig schreef. Ik vertel je waaschijnlijk niets nieuws, maar keek je al eens goed op de potjes in de supermarkt? Ze zijn een jaar of 10 terug al begonnen aspartaam werkelijk overal in te stoppen: augurken, doperwtjes, andere zaken die mensen eten die menen gezond bezig te zijn. Werkelijk te smerig voor woorden, en uiteraard sta ik achter Foodwatch in deze, maar ook is het belangrijk alert te zijn op andere ontwikkelingen.

Lange termijn gevolgen

Allereerst: al die wetenschappelijke onderzoeken die voor 98% door de industrie zelf worden gefabriceerd betreffen enkel gevolgen op de korte termijn van stoffen, de rest valt ‘niet te meten’ of ‘te lastig te onderzoeken’, etc.

Hier dient dus de bewijslast te worden omgekeerd. Het moet niet langer zijn: stop het in voeding en bewijs dat het op korte termijn geen schade doet’ maar ‘bewijs dat het op lange termijn geen schade doet VOORDAT je het in de voeding mag stoppen.

Ik denk niet dat er ergens een redelijk mens bestaat die het daarmee oneens kan zijn. Toch is dat precies niet hoe zaken politiek geregeld zijn. En daar heb ik maar één woord voor: kwalijk.

Hier prevaleert het schade berokkenen aan mensen boven het beschermen van mensen.

Lobbygroepen

Dit krijg je niet voor elkaar zolang de politiek en het bedrijfsleven middels lobbygroepen met elkaar verknoopt zitten. Enkel een nieuwe verlichting: scheiding tussen bedrijfsleven en staat en scheiding tussen media en staat zal hier uitkomst bieden.

Zaken waar je volgens mij geen enkele politieke partij over hoort.

Ondertussen raad ik persoonlijk mensen aan op te passen met gist. Gisten kun je trainen bepaalde verslavende stoffen in het lichaam te fabriceren.

Een zo’n verslavende stof is alcohol. Wanneer een gistcultuur op een plek in je lichaam gaat zitten waar zuurstof niet goed kan komen begint het suikers om te zetten naar alcohol, zodat je wezenlijk constant alcohol aan het microdoseren bent.

Het woord ‘brooddronken’ bestaat niet voor niets.

Veel mensen ‘voelen’ dat er iets niet klopt aan de vergisting van hun leven, die hand in hand gaat met de calcificatie van hun persoonlijkheid. Ze vertalen dat echter naar verhaaltjes over gluten en andere niet zo heel relevante dingen – en slaan daarmee de spijker niet op de kop.

Goed Frank, ik vertel je waarschijnlijk niet heel veel nieuws. Wat jullie met Foodwatch doen is bijzonder en een heel noodzakelijke vorm van tegen de stroom in roeien. Mijn complimenten daarvoor, en hopelijk komt er ooit politiek draagvlak om voedselveiligheid echt goed te waarborgen voor de mens. Want hoe het nu gebeurt, daar lusten de honden geen brood van.

Met vriendelijke groet,

Martinus Benders

Nobelpreis für Deutschland

Treffpunkt feiner Geiste

M.H.H. Benders ist ein anerkannter Dichter seiner Generation, ein Schüler der universellen Myzelien, Amanita Sage und Mykophilosoph. Er hat siebenundzwanzig Bücher geschrieben, die letzten in der Kaneelfabriek.

Momentan arbeitet er an dem zweiten Band der SHHHHHHROOM-Reihe, Bücher über Pilze, und der Microdose Bible, einem Aktivierungsplan zur Wiederherstellung Ihrer wahren Identität, der nächstes Jahr erscheinen soll. Bleiben Sie dran!

Aber das Große Ziel von Benders ist es, in Deutschland Erfolg zu haben. Er hat die Dynamik und Vielfalt der deutschen literarischen Szene erkannt und ist bereit, sich darauf einzulassen und seinen Beitrag zu leisten. Mit seinem einzigartigen literarischen Stil und seiner unermüdlichen Arbeitsmoral ist er entschlossen, ein neues Kapitel in der deutschen Literaturgeschichte zu schreiben.

Bücher

“Amanita Muscaria – The Book of the Empress” is an exceptional work that establishes a benchmark in the realm of mycophilosophy. While one could perhaps categorize the book within the domain of Art History, such a classification would fail to do justice to its true essence. Primarily, this captivating text explores the evolution of humankind, making it a standout in its field.

Amanita Muscaria – The Book of the Empress – De Kaneelfabriek, 2023

“‘Waarover de Piranha droomt in de Limonadesloot’ stands as a philosophical exploration into the human faculty of imagination. It probes the intriguing notion that imagination, rather than offering solutions to our problems, might in fact be their origin. This thought-provoking work is set to be available in English and German by the close of 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn