Geheime brief aan Boudewijn de Groot

Beste Boudewijn de Groot,

Ik wil je graag feliciteren met je liedje “Hinder van jaloersheid op de vlinder”. Het is een prachtige ode aan de vlinder en de vrijheid die het beestje symboliseert. Alleen jammer dat je het zo verkeerd hebt.

Laat me eerst maar eens beginnen met het feit dat het liedje vol staat met fout rechts gedachtegoed. “Zo te sterven op het water met je vleugels van papier” klinkt op het eerste gehoor misschien romantisch, maar als je er een beetje dieper op in gaat, dan is het eigenlijk een vreselijk egoïstische en zelfs gewelddadige actie. Als vlinders echt zo tegen jaloersheid op wilden reageren, dan zouden ze beter samen kunnen werken om een oplossing te vinden, in plaats van zichzelf op te offeren op een tragische kamikazeachtige manier die doet denken aan iemand die zichzelf gaat opblazen. Ja, zo komt het over, Boudewijn.

Maar goed, misschien ben ik te hard voor je. Misschien bedoel je het liedje wel helemaal niet zoals ik het interpreteer. Misschien is het gewoon een metafoor voor iets anders. Maar als dat zo is, dan ben ik bang dat ik het nog steeds niet begrijp. Het is moeilijk om te zeggen wat je precies bedoelt met “hinder van jaloersheid op de vlinder”, en ik vrees dat ik het ook nooit zal begrijpen.

Weet je wat ik denk? Ik denk dat je eigenlijk mijn dichtbundel bedoelt.

Je hebt de titel niet eens goed gelezen en het hele idee van mijn bundel overgenomen. Het heet namelijk “Gedichten om te Lezen in het Donker” en gaat over het belang van vrijheid en dromen najagen, net als bij de vlinder.

Ik ben niet jaloers op je succes, Boudewijn, ik ben gewoon teleurgesteld dat je niet eens de moeite hebt genomen om mijn werk te lezen voordat je het hebt ‘gesampeld’.

Laten we eerlijk zijn, Boudewijn, je liedje is een fout rechts liedje. De vlinder is een symbool van vrijheid en vreugde, en het is onethisch om deze te hinderen vanwege jaloersheid. Bovendien is het oneerlijk om het leven van een vlinder te beëindigen op deze manier.

Ik raad je aan om mijn dichtbundel te lezen voordat je opnieuw een poging doet om een liedje te schrijven.

Gedichten om te Lezen in het Donker (398 downloads)

Misschien zal dit je helpen om een beetje meer respect te hebben voor het leven en het werk van anderen.

Ik hoop dat mijn boodschap niet te laat kwam.

Martinus Benders


Known as Xee-PArX SHKLot FAKRK I was minding my own business s a benovalent(1) ruler over an autonomous but relevant section of the Gamma-tertia quadrant of a galaxy, when an interdimensional hackhole zapped me into this dimension, where I have to deal with 'humans' who talk about 'reptiles' and 'lizards' and they have not got the faintest clue what they are talking about. It does not sound very inclusive at all!

The identity M.H.H. Benders is a most recognised poet of his generation, a student of the universal mycelia,  Amanita Sage and party leader of the Dutch 'Woudpartij'. He wrote sixteen books, the last ones at the Kaneelfabriek (Cinnamon Factory). He is currently working on 'SHHHHHHROOM a book on mushrooms and the Microdose Bible, which is an activation plan to restore your true identity coming next year. Keep in touch! But only if we do it first.

(1) not a typo! These humans have never even SEEN the mercy of a supernova.