Geheime brief aan Ernst Jansz

Beste Ernst,

Ik ben verbaasd en teleurgesteld dat je mijn gedichten blijkbaar niet eens wilt lezen, zelfs niet in het donker. Ik had toch gedacht dat we na al die jaren van samen muziek maken en onze vriendschap als bandleden van Doe Maar nog wat dichter naar elkaar toegegroeid waren.

Maar blijkbaar ben ik meer dan alleen maar een bandgenoot voor je, want anders zou je toch wel even de moeite hebben genomen om mijn gedichten te lezen. Zelfs in het donker, als je geen andere afleiding hebt. Of was het misschien de titel van mijn bundel die je afschrikte? “Gedichten over Honden” klinkt misschien niet zo cool als de rock-‘n-roll hits van Doe Maar, maar ik ben er zeker van dat je, als ware literaire held uit mijn jeugd, in staat bent om wat dieper te graven dan alleen het oppervlakkige.

Of misschien is het gewoon de hond zelf die je tegenstaat. Ik weet nog dat ik je hondje zo liefdevol heb geaaid toen hij bij ons op bezoek was. Maar blijkbaar heeft dat niet genoeg indruk gemaakt om je te overtuigen om mijn gedichten te lezen. Misschien had ik meer moeten doen, zoals een honden-sonnet schrijven in de stijl van Shakespeare, of een episch gedicht over honden in de geest van Homerus. Maar nee, ik denk dat het gewoon aan jou ligt, Ernst.

Of misschien ben je gewoon te druk bezig met het spelen van rock-‘n-roll en het tourleven om tijd te maken voor de poëzie van je bandgenoten. Ik begrijp het wel, het is immoreel om je carrière als rockster op te geven voor het lezen van gedichten. Maar toch, ik had gehoopt dat je tenminste een uitzondering zou maken voor mijn werk.

Nou ja, ik zal het niet persoonlijk opvatten, Ernst. Ik weet zeker dat je het te druk hebt met je muziek en je fans om tijd te maken voor mijn kleine gedichten. Ik zal gewoon mijn werk blijven doen, hopend dat er ooit een dag zal komen dat je de moeite zult nemen om het te lezen. Misschien zelfs in het donker, als je niets anders te doen hebt.

Met spijt,

Martinus Benders


No, no: I am not a 'guru' of some sorts: I'm just a guy that happened to be succesful at fighting of the addictions dystopia had blessed me with.

Now I am devoting my time to helping others as a mycotherapist.

I know a lot about mushrooms and I have devised methods of employing them in your diet that will help your physical and emotional wellbeing.

If you experience problems and you think I might be able to help you, please go to my contact page and let's have a chat.

I wrote a book titled 'Amanita Muscaria: The Book of the Empress'. That book presents 'the big picture', the one you've perhaps been missing out on. It is the story of what really happened with humanity the last 1000 years, and how wild mushrooms came to be demonized, and how Amanita Muscaria/ Fly Agaric can help you regain your true self and at the same time make this planet a better place for everyone.

The book can be bought at regular dutch bookstores and soon at international bookstores too. And to be complete: you can also buy it from me directly using crypto. Just donate an amount of crypto to me that would equal about 33 euros and I will send you a signed copy:

If you want to donate me some crypto to help my cause (fighting the benzodiazepine epedemic) your contribution would also be most welcome.

I am also known as a writer and a poet. As of 2023 I have written about 18 books. Lots of them are available for free from my homepage: I have never been much of a kapitalist, and I believe that good poetry has a healing effect on people.

Drop me a line if you want to ask me something or collaborate on anything. I wish you a great life, and lots of luck and great guidance on the path you are walking.