Het internet had nooit A.I. nodig

Het internet had nooit A.I. nodig

Toen in april 2024 de Duitse regering plotseling besloot de Griekse intellectuele en linkse schrijver Yanis Varoufakis de toegang tot Duitsland te ontzeggen op basis van een flinterdun, niet te onderbouwen ‘veiligheidsprobleem’, werd duidelijk dat het etnisch zuiveren van Palestijnen zich niet enkel tot de Israëlische regering beperkt, maar dat ook de Duitse, Franse en Nederlandse regeringen actief meewerken aan het onderdrukken van verhalen over de genocide die in Gaza plaatsvindt.

Yanis Varoufakis startte een rechtszaak tegen de Duitse staat. Deze week werd een Palestijnse professor, die wilde spreken over zijn ervaringen als arts in Gaza tijdens een congres, de toegang tot Nederland ontzegd. En opnieuw was er die flinterdunne onderbouwing: er zou een ‘veiligheidsprobleem’ zijn en de man zou zijn mening niet in het openbaar kunnen uiten.

Deze professor, Ghassan Abu-Sittah, kreeg een ‘EU-brede administratieve ban’ opgelegd. Het lijkt alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat iemand in de hele EU zijn bewegingsvrijheid wordt ontnomen. Deze man is nota bene de rector van de Universiteit van Glasgow! Dit alles ademt het begrip ‘Might is Right’ uit – er is geen juridische, politieke of structurele basis voor; het zijn veiligheidsdiensten die dictatoriale neigingen beginnen te vertonen. En dat alles is natuurlijk opzettelijk: het doel hier is te vernederen, en door te vernederen, angst aan te jagen. Pas op, spreek je niet uit, of je belandt voor je het weet in een openluchtgevangenis zonder dat een rechter eraan te pas komt.

Op sociale media verschenen vervolgens op commando de meest bizarre berichten. Zo was er een foto van deze man die huilde bij een begrafenis, die naar verluidt van een Hamas-terrorist zou zijn. En dus zouden we hem de toegang tot het land moeten ontzeggen.

Gisteren werd ik bedreigd op Twitter. Men noemde mij ongedierte, omdat alleen terroristen tegen genocides zouden zijn. Weer worden dezelfde trucs gebruikt: men ontruimt een demonstratie met grof geweld, en vervolgens maken ze foto’s van de rommel die misschien netjes zou zijn opgeruimd als men de studenten de kans had gegeven. Maar daar gaat het natuurlijk niet om.

In Nederland zijn er vele keurige mensen die zich strikt aan de regels houden. Deze gezagsgetrouwheid heeft ertoe geleid dat in geen enkel ander land zoveel Joden naar de concentratiekampen zijn gestuurd als uit Nederland. Regels zijn regels! Maar als ‘Might is Right’ het principe wordt, is de echte rechtsstaat allang verdwenen, en ben je dus een crimineel als je je enkel aan de regels houdt. Daarom kunnen regels nooit of te nimmer ongeschreven regels vervangen. Elk spiritueel mens, ieder mens met een hart weet dat. Maar er bestaat helaas ook een menstype dat de toegang van een geliefde tot een stervende ontzegt ‘omdat dat de regels zijn’ – een misselijkmakend fenomeen uit de beruchte coronaperiode, toen deze ‘regeltjesmensen’ hun utopie mochten beleven: de anderhalvemetersamenleving.

Dat je in de supermarkt helemaal geen anderhalve meter afstand kunt houden omdat je steeds mensen in het gangpad moet kruisen, werd als collateral damage onder de tafel geveegd. Dat het hele idee van druppels gebaseerd was op een oud griepdraaiboek werd ook als collateral damage onder de tafel geveegd. En dat terwijl een beginnende student je had kunnen vertellen dat corona een nieuw soort verkoudheid was en dat verkoudheden zich helemaal niet via druppels verspreiden. Ook dat soort redenaties kunnen als

collateral damage gewoon de kop ingedrukt worden. Want ja, might is right, toch? De haves versus de havenots.

En als je eens de vraag zou stellen waarom men zo blindelings Amerika volgt, dat immers Hitler financierde, dan lijkt het toch niet zo logisch dat je er als een kip zonder kop achteraan gaat hobbelen. De grootste genocidefabriek uit de geschiedenis is de USA. Alleen al in Irak vielen 3 miljoen doden. Maar ja, die mensen zijn bruin. En in deze wereld hebben bruine mensen helaas geen rechten. Wij ook niet, want tien jaar geleden liet de VS alle Europese politici afluisteren. Als ik een goede vriend had die mijn hele huis vol microfoons had gestopt, zou ik toch eens goed gaan nadenken.

Zoals ik al zei, het doel van dit soort machtsvertoon is vernederen. De bedoeling is dat je angstig wordt om zelfs maar een mening uit te spreken. Ik zie op dagelijkse basis nog duizenden mensen voorbij komen die door de coronatijd zo zijn getraumatiseerd dat ze het drie jaar later nog steeds over niets anders kunnen hebben. Dat is wat trauma met je doet. En juist dat mechanisme weet men slim te benutten om er de meest verschrikkelijke antidemocratische regels pijlsnel doorheen te jassen.

Slavoj Žižek zei een jaar of tien geleden dat een van zijn angstbeelden ‘Kapitalisme is dat geen democratie meer nodig heeft’ was. Maar dan zie je denk ik de werkelijke structuur al niet: kapitalisme had eigenlijk nooit democratie nodig, maar voert deze op als een soort Brood en Spelen voor het volk. De werkelijke bestuurders zijn onmetelijk rijke oligarchen, die alle media en alle politici in hun zak hebben. En het enige ideaal dat zij hebben is koste wat kost die verknipte verhoudingen te behouden, ook als de hele planeet daaraan ten onder zou gaan.

En daarom mag jij kiezen tussen ‘extreemrechts’ (tegen de oorlog) en neoconlinks (meer wapenfabrieken graag). Die hele opzet is een hersenspoeltruc. Maar bijna iedereen trapt erin. Ze lieten zich nu al driemaal fotograferen met een geheim document in handen. Wanneer je die superstructuur en die opzet in acht neemt, wordt Martin Bosma een fascist noemen een soort clownerie. Die man is dan een soort doelbewust geplaatste systeemclown, een bliksemafleider. Het is een theaterstukje, want de werkelijke macht zit enkele niveaus hoger, en op die laag heeft onze ‘democratie’ geen enkele invloed. Om die reden zie ik geen enkele reden waarom ik niet met rechtse mensen zou kunnen discussiëren. Bijna iedereen is een slachtoffer van deze zeer doortrapte hersenspoeltechnieken.

Gisteren zei ik tegen Pieter Omtzigt op Twitter, die klaagde dat de rector van de UvA met gemaskerde demonstranten had overlegd, dat ik vroeg of die eeuwige blauwe pakken van zijn partij ook niet een soort masker waren. Ik vroeg hem of die uniformiteit en die kleurenhersenspoeling niet wezenlijk erger waren dan de anonimiteit van gezichtsbedekking. Maar dat soort vragen blijven natuurlijk eeuwig onbeantwoord. Filosofie, doen we niet aan. Ik grapte nog dat ik een stuitend gebrek aan empathie waarnam, immers, wie wil het risico lopen eerdaags door Peter-Paul Verbeek op de gang te worden aangesproken?

Een grapje hoor, Peter-Paul Verbeek lijkt me een alleraardigste man. Maar dat kan ik niet zeggen van het brullende, getraumatiseerde, bloeddorstige trollenleger op Twitter. Wat een geweld, als ik iets terreur zou willen noemen, dan is het deze meute wel, en het inzetten van trollenlegers is een al te bekend aspect van de moderniteit om zaken te manipuleren. Ga er alsjeblieft niet vanuit dat wat je op online fora ziet echte meningen zijn van echte mensen. Wat dat betreft had internet al vijftien jaar geen AI nodig om een hyperrealiteit te scheppen die mensen met de echte realiteit verwarren.

Over mij

Martijn Benders publiceerde zesentwintig boeken, waarvan achttien in het Nederlands. Door critici als Komrij en Gerbrandy is hij tot een van de grootste talenten van zijn tijd benoemd. Hij schreef ook drie filosofische werken waarvan eentje in het Engels over de Amanita Muscaria, de Vliegenzwam. Publicerend op het internationale podium van The Philosophical Salon kreeg hij ook internationaal erkenning als een van de meest bijzondere denkers van Nederland.

Boeken

Er bestaat een aanzienlijke groep linkse individuen die zich krachtig verzette tegen het heersende corona-verhaal, waaronder enkele van ‘s werelds vooraanstaande filosofen, zoals Agamben en Kacem. Dit standpunt werd echter sterk gecensureerd en in een kwaad daglicht gesteld door wat men ‘neocon-links’ of ‘woke-links’ noemt, als behorende tot iets dat enkel geassocieerd zou worden met wat zij als ‘extreemrechts’ beschouwen. In mijn boek bespreek ik de redenen achter deze acties, de onderliggende motieven, en hoe dit kenmerkend is voor een nieuwe vorm van fascisme die erop uit is om de macht permanent te grijpen.

Het middenstuk van het boek wijdt zich aan poëzie. Het bevat een prachtige selectie van gedichten uit het Middellandse Zeegebied, van dichters uit Turkije en Griekenland, die gevangen zijn genomen en gemarteld door het regime.

Het laatste deel van mijn boek is een manifest tegen het literaire nihilisme, zoals dat tot uiting komt in het Letterenfonds. Het onthult hoe dit fonds gedomineerd wordt door een groep christenen en ‘wokies’, wat onwenselijk is in een vrije samenleving.

“Amanita Muscaria – The Book of the Empress” is an exceptional work that establishes a benchmark in the realm of mycophilosophy. While one could perhaps categorize the book within the domain of Art History, such a classification would fail to do justice to its true essence. Primarily, this captivating text explores the evolution of humankind, making it a standout in its field.

Amanita Muscaria – The Book of the Empress – De Kaneelfabriek, 2023

Jij hebt geen tijd dit te lezen, maar dat is omdat je allang geen mens meer bent. Leefde er wel nog iets van de originele persoon in jou, de
oude mycelia van de kindertijd, dan zou je van dit boek heel wat opsteken, sterker nog zal het misschien met zijn magische kennis je meest nuttige bezit worden. Een boek over de menselijke fantasie, en
hoe deze in de ijzeren greep wist te raken van transdimensionale kakkerlakken. Voorts ook nog magische tips om je leven en je tijdsversnelling substantieel te verbeteren, en ook maakt M.H.H.Benders nog even luchtig gehakt van de hele Nederlandse literatuur, wat wil je nog meer!

Facebook
Twitter
LinkedIn