Jasmijn, Kaneelstok en Goudsbloem

Een interview met Sage Martinus

Waarom eet je bloemen in je krachtontbijt ‘s morgens?

Omdat bloemen lekker zijn, omdat bloemen geneeskrachtig zijn en omdat je voor het eten van bloemen de plant niet hoeft vernielen. Bloemen eten is dus een prima manier om te zorgen voor meer evenwicht in de natuur. Elke dag maak ik een krachtontbijt met goede dikke yoghurt en een keur aan noten, zaden, kruiden, bloemen, paddenstoelen, wortels en specerijen. Voortreffelijk! Nee, werkelijk, de energie die je uit zulke voeding haalt is zoveel krachtiger, zo onversneden – dat muffe sponsachtige brood, die gist, die vetklomp kaas – wow wat een verschil met wat ik eerst at. MUFFE energie. Zoals altijd komt de spijt om de hoek kijken dat ik deze broodjesverkramping niet eerder heb aangepakt. Maar als je onder bedwelming van die substanties bent zie je niet wat er werkelijk gaande is.

Ga je nog verder experimenteren, bijvoorbeeld door boombladeren aan het menu toe te voegen?

Dat ben ik inderdaad van zins. Mensen begrijpen niet hoe dynamisch iets als de spijsvertering kan zijn. Wist je dat de enige reden dat wij geen hout kunnen eten gelegen is in het feit dat een bepaalde bacterie niet in onze darmen leeft? Je zou je darmen heel wel zo kunnen trainen dat die bacterie er wel gaat leven, en zo de eerste houteter uit de geschiedenis worden. Mensen zijn zo geobsedeerd met roem, maar ze laten de buitenkansjes liggen. Hou toch op met die vervelende boekjes, schep een nieuwe mens!

Doe het zelf!

Doe ik ook! Maar stap voor stap, we zijn nu bij de bloemen aanbeland. Neem nou zoiets als de Jasmijn. Men doet maar alsof alles over één kam te scheren valt, maar je hebt Boerenjasmijn, Winterjasmijn, Kamerjasmijn, Toscaanse jasmijn. En wat voor energetisch effect hebben al deze op het lichaam, en wat voor geneeskracht – niemand kan het je vertellen. Zie je wat ik bedoel? Het is allemaal braakliggend terrein. Dus ja, ik ga zeker in de toekomst ook boombladeren aan het menu toevoegen. Beeld je eens in hoe fijn het leven is als je gewoon bladeren van de bomen kunt eten.

Dat is toch vreselijk smerig!

Wie zegt dat? Een giraf eet het toch ook? Vind een giraf het smerig? Nee. En die heeft heel wat betere zintuigen dan die verdoofde, gekortwiekte prut die jij hebt.

Er gaan verhalen rond over boeddhistische monniken die kunnen leven van een sinaasappel per dag. Beeld je eens in hoe paradijselijk je leven dan is, alle zorgen zijn voorbij. Je kunt gewoon plukken wat je nodig hebt, klaar.

Jij denkt dat er iets mis is met bladeren eten. Dat is omdat iets in jou je steeds belet te willen experimenteren en evolueren. Iets wat je wijsmaakt dat de evolutie al klaar is, en jij het eindproduct bent.

En dat alles is een ideaal om als Sage zoveel mogelijk uit bomen te eten?

Het is geen wedstrijd. Het gaat erom dat je jezelf zo traint dat als dadelijk het systeem crasht jij niet een van die slaafjes is die 100% van de supermarkt afhankelijk is. Waarom? Nou, daar zul je helaas over niet al te lange tijd denk ik wel achter gaan komen, hoewel de parasiet zijn uiterste best doet je lijf zo te trainen dat het op plastic kaas kan leven. Weet je wie jouw eten fabriceert? DSM, het bekende chemieconcern.

Maar voorlopig ben je nog druk met bloemen!

Inderdaad. Zou je de ‘schijf van 5’ geloven dan is gezond alles wat DSM op je bord tovert. Ik heb een hele andere schijf: noten, zaden, kruiden, bloemen, kolen, paddenstoelen, wortels en specerijen. De schijf van acht! Maar uiteindelijk ga ik daar De Schijf van Elf van maken. Als de tijd daarvoor me tenminste nog is gegund.

Leven voor helderheid in plaats van geluk. Hoe past dit in dat plaatje?

Let aandachtig op taal en woorden. Er zit soms zwarte magie in verborgen. Geluk is zo’n woord. Nederlanders zijn er dol op. Maar kijk toch eens naar de compositie: GEL, iets geleiachtigs, plakkerig, glibberig. UK, pukkie, kleuter. KLEUTERGEL, een soort smurfensnot zeg maar.

Daar wordt een helder mens toch onpasselijk van? Brood is een spons vol vieze genetisch gemanipuleerde gisten en schimmels. Mensen denken dat het LEKKER is, nog zo’n zwartmagisch woord. LEKKEN. Als je wilt weten waar je lekt, ga dan na wat je LEKKAH vind.

Wie niet kinderachtig door het leven wil gaan aangestuurd door een parasiet moet zich dus richten naar energetisch hogere doelen. Niet KLEUTERGEL en LEKKEN, maar helderheid en voedzaamheid.

Martijn Benders has published twenty-six books, eighteen of which are in Dutch. He has been named one of the greatest talents of his time by critics like Komrij and Gerbrandy. He has also written three philosophical works, one of which is in English about the Amanita Muscaria, the Fly Agaric. Publishing on the international stage of The Philosophical Salon, he has also gained international recognition as one of the most remarkable thinkers from the Netherlands.