‘Jogt met Mondkapje’ en de filosofie

‘Jogt met Mondkapje’ en de filosofie

02-07-2023

Jaren terug werd ik lid van een heel drukke ‘filosofiegroep’ op facebook en na een tijdje deze te hebben geobserveerd kon ik het weer beamen: 98% van de mensen daar had geen enkele aanleg voor filosofie. Ik moet daaraan denken nu ik de Piranha aan het reviseren ben – het grondige herlezen van dit werk heeft me er opnieuw van weten overtuigen dat dit een fantastisch werk is, dat zijn gelijke in de Nederlandse, ja zelfs in de wereldliteratuur niet kent. Maar goed, zo hoog hoef ik niet van de toren te blazen – maar dan krijg je altijd weer van die mannetjes die ‘weten wat filosofie is’ en die je even komen melden ‘dat dit geen filosofie is’ hoewel ze zelf aantoonbaar nauwelijks ooit een filosofieboek hebben gelezen.

Moet je aan zulke lieden gaan uitleggen dat dit meer op de dagboeken van Gombrovicz lijkt dan op een verhandeling van Hegel? Mijn god, dat is toch uiterst vermoeiend? De psyborg en zijn ‘vakje’ en zijn superieure kennis, gebaseerd op holle vinkjes.

Nee, ik ga het boek opnieuw presenteren, en dan samen met mijn komende boek ‘De Eeuwige Ontgroening: Grensoverschrijdend Gedrag in de literaire wereld’.

Dit naar aanleiding van een drie sterrenrecensie van iemand die ik Jogt met Mondkapje ben gaan noemen.
In de coronatijd heeft deze persoon ons 3 jaar lang verblijd met cijfertjes – en ging hij zelfs regelmatig joggen met een mondkapje op, en zijn ongetwijfeld fabuleuze betakwaliteit werd tijdens het joggen ingezet om te berekenen hoeveel deeltjes er in de slipstream van andere joggers zaten, zodat hij, met mondkapje en al, kon slalommen om het meeste risico te mijden.

Martinus Benders is een briljante dichter, een uitstekende stilist en een caleidoscopische observator, maar een bijzonder slordig denker en beslist geen filosoof – althans niet met dit boek. Het boek is haastig en rommelig in elkaar gezet, net als veel van de analyses. 

Ik vergeet altijd dat Jogt met Mondkapje bekend staat als een fantastisch en grondig denker. Zo noemde hij me ooit ‘De meest erge vrijdenker die de Nederlandse literatuur ooit had’.

Jogt met Mondkapje houdt eigenlijk helemaal niet zo van…slordige denkers. Wel van slalommen en harde cijfers. En zo’n jochie aan het handje houden en stap voor stap uitleggen hoe je van elke gedachte tot de volgende gedachte komt – het grondige uitleggen, het ‘grondige denken’ – nee, dat laat Benders over aan het slipstreamrekenwonder.

Gelukkig bestaan er ook nog echte beta’s. Martijn de Jong schrijft op facebook:

Afgelopen week maakte de gezondheidsraad bekend dat je dit najaar naast een griepprik ook weer een Coronaprik mag gaan halen. Tenminste, als je tot de groep ouderen, zwangeren of mensen met een medische risico behoort. Een groep waar bijna een kwart van Nederland toe schijnt te behoren.

Nu is het animo om de boosters te nemen al langere tijd tanende. Mensen zijn wel klaar met Corona. Daarom hebben Anton Theunissen en ik besloten om de overheid een handje te helpen en hebben we 10 redenen op een rijtje gezet waarom je toch echt, écht die boosterprik zou moeten nemen.

https://virusvaria.nl/10-redenen-om-komend-najaar-die-prik-te-gaan-halen-plus-een-bonustip

Dus, Alexis de Roode: halen die prik! En vergeet niet ook tijdens het lezen van je filosofiecollectie
de slipstream te berekenen van de grondige gedachtes die je met ergheid zouden kunnen besmetten, mits grondig en stap voor stap uit de doeken gedaan.

En uiteraard zijn de dagboeken van Gombrovicz filosofie. Dat is precies het juiste vakje. Dat er nog wat slordigheden in het boek zelf stonden is natuurlijk waar – ook dat had met de coronacrisis te maken: de corrector van dienst bleek wel erg veel steken te hebben laten vallen, en bekende later dat hij sinds zijn experimentele prikjes nog meer moeite had met lezen. Ik had er teveel op vertrouwd dat het in orde was gemaakt, en had zelf grote haast, omdat ik op het punt stond dakloos te worden wat resulteerde in een twee jaar durende reis, en ik had per ongeluk de verkeerde fileversie op laptop meegenomen. Ik kon dus niet het boek de revisie geven die het verdiende, maar gelukkig heb ik daar nu wel de tijd voor.

Ik zit nu aan pagina 330 van de revisie, dus wacht nog even met bestellen. De duitse Baah Baaah Krakschaf is af – echter, Kindle staat niet toe dat je tekst op de kop afdrukt, dus ik kan het boek daar niet publiceren. Wat ik daarmee zal doen weet ik nog niet. In elk geval op prachtige wijze performen, dat staat zeker op de agenda.


Nobelpreis für Deutschland

Treffpunkt feiner Geiste

M.H.H. Benders ist ein anerkannter Dichter seiner Generation, ein Schüler der universellen Myzelien, Amanita Sage und Mykophilosoph. Er hat siebenundzwanzig Bücher geschrieben, die letzten in der Kaneelfabriek.

Momentan arbeitet er an dem zweiten Band der SHHHHHHROOM-Reihe, Bücher über Pilze, und der Microdose Bible, einem Aktivierungsplan zur Wiederherstellung Ihrer wahren Identität, der nächstes Jahr erscheinen soll. Bleiben Sie dran!

Aber das Große Ziel von Benders ist es, in Deutschland Erfolg zu haben. Er hat die Dynamik und Vielfalt der deutschen literarischen Szene erkannt und ist bereit, sich darauf einzulassen und seinen Beitrag zu leisten. Mit seinem einzigartigen literarischen Stil und seiner unermüdlichen Arbeitsmoral ist er entschlossen, ein neues Kapitel in der deutschen Literaturgeschichte zu schreiben.

Bücher

“Amanita Muscaria – The Book of the Empress” is an exceptional work that establishes a benchmark in the realm of mycophilosophy. While one could perhaps categorize the book within the domain of Art History, such a classification would fail to do justice to its true essence. Primarily, this captivating text explores the evolution of humankind, making it a standout in its field.

Amanita Muscaria – The Book of the Empress – De Kaneelfabriek, 2023

“‘Waarover de Piranha droomt in de Limonadesloot’ stands as a philosophical exploration into the human faculty of imagination. It probes the intriguing notion that imagination, rather than offering solutions to our problems, might in fact be their origin. This thought-provoking work is set to be available in English and German by the close of 2023.

Facebook
Twitter
LinkedIn