Kardemom als nootropic: de geneeskracht van deze gemberachtige.

Er is een reden dat ‘specerijen’ en ‘speculeren’ en ‘speculaas’ zo op elkaar lijken: het ‘speculeren’ heeft namelijk ook zijn oorsprong in de koloniale specerijenhandel. In den beginne van de hele wantoestand was peper zo duur als goud. Waarom? Omdat de parasiet alle mensen met lokale kruidenkennis had opgestookt of vermoord om zo een monopolie te kunnen krijgen op…het genezen van mensen.

De kennis ontbrak dus nu over hoe je eten met lokale kruiden lekker kon maken, en het grote programma van het steeds dommer maken van de bevolking kon beginnen. Aardappels, nachtschades, tabak, koffie en vooral alcohol werden stapsgewijs geïntroduceerd, en manieren verzonnen om veel geld te tanken door vraag te scheppen bij een gedrogeerde bevolking, die plots allemaal peper wilden of nootmuskaat of andere exotische substanties omdat ze hun kont niet wisten onderscheiden van hun ellenbogen op planten en kruidengebied. Geld verdienen met geld begon dus met een genocide en met het gecontroleerd scheppen van vraag en aanbod.

True cardamom (Matonia cardamomun) illustration from Medical Botany (1836) by John Stephenson and James Morss Churchill.

Wat wij echter ‘specerijen’ vonden waar onze notabelen schijnbaar al hun geld voor over hadden (‘Je hebt smaak’) was in andere culturen vaak gewoon een geneesmiddel. Zo is Kardemom in India een van de meest gebruikte Ayurvedische medicinale planten – ik weet nog dat ik in India een soort kruidenmengsel tegen Asthma kreeg, en dat die zo naar Kardemom smaakte.

De geneeskracht van Kardemom

Kardemom is familie van de gember en van nature een uitstekende bron van Zink. Zink tabletten slikken is dus compleet onnodig: elke avond voor het slapen gaan een glaasje water waarin een schepje kardemom zit drinken. Waarom?

Het is een remedie tegen nachtelijke uitdroging van de keel en zorgt ervoor dat je spijsvertering ‘s nachts beter doorwerkt. Daardoor verbetert je stofwisseling, en zul je net iets sneller afvallen en beter je voeding verteren. Daarnaast zijn de zink en andere stoffen een goede bescherming tegen ziekmakers.

Cineol, bekend van roosmarijn en cannabis

In Kardemom zit behalve 70% van de ADH aan zink en veel andere mineralen ook Cineol, een terpentene stof die we ook kennen van de roosmarijn en de cannabis plant. Dankzij dat Cineol hebben alle drie zo’n enorm sterke herkenbare geur. Cineol is een van de beste antibacteriele middelen, dat hoef je cannabis en roosmarijnfans niet te vertellen denk ik, maar deze twee hebben dus nog een zusterplant.

Kardemom en diabetes

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dagelijks gebruik van Kardemom insuline resistentie verlaagt:
‘After intervention, mean TC (p = 0.02) and LDL-C (p = 0.01) significantly decreased and insulin sensitivity (p = 0.03) increased in the cardamom group.’ – zie artikel

Antidepressivum

Kardemom zou tevens aanmaak van de stof serotonine bevorderen. Maar wat misschien nog interessanter is is onderstaand onderzoek: bij muizen bleek de stof zowel gewichtsverlies te bevorderen als een betere leercurve. de conclusie dat Kardemom een nootropic is die de meeste mensen enkel kennen als een nauwelijks gebruikt keukenkruid ligt dus voor de hand:

Cardemom is a nootropic

Conclusie

Elke avond een glaasje Kardemom, zeker voor gewichtsverlies en diabetes een uitkomst. En ook ter voorkomen van ziektes en infecties.

Martijn Benders has published twenty-six books, eighteen of which are in Dutch. He has been named one of the greatest talents of his time by critics like Komrij and Gerbrandy. He has also written three philosophical works, one of which is in English about the Amanita Muscaria, the Fly Agaric. Publishing on the international stage of The Philosophical Salon, he has also gained international recognition as one of the most remarkable thinkers from the Netherlands.