In een corrupt bestel is het beste de middelmaat

Nog een hele goede reden dat we ons niet kunnen veroorloven de psychedelische netwerken links te laten liggen: de wetenschappelijk bewezen daling van de intelligentie (niet het IQ, want dat is altijd gemiddeld 100), een schrikbarende daling die wereldwijd speelt en tot gevolg heeft dat mensen steeds dommer worden, wie die ontwikkeling nog niet om zich heen heeft kunnen waarnemen heeft de ogen vol ontlasting zitten. Mensen worden steeds dommer, als gevolg van slechte voeding, systeemdrugs en genetische vervuiling, tot we nu op een punt beland zijn dat een simpel boek lezen voor de meeste van hen bijna onbegonnen werk is geworden, een ontwikkeling waarover de miljardair-aapjes zich ongetwijfeld verkneukelen, want een dom systeem in stand houden vereist veel domme mensen.

Voor zulke mensen schrijf ik deze stukken niet – maar als jij te lijden hebt van deze ontwikkelingen, weet dan dat ze binnen jezelf ook spelen, en dat die glijdende, sluipende verdomming een halt toeroepen binnen jezelf absoluut niet vanzelf zal gaan, en een buitengemene inspanning zal vergen. Gelukkig maar is de natuur niet zo’n kwade plek als veel religieuzen hem proberen maken. Met teacher plants en magische paddenstoelen activeer je de oude netwerken weer, kom je weer in contact met wezenlijker delen van jezelf, en kun je deze verdomming een halt toeroepen, sterker nog, je kunt jezelf met een beetje moeite een soort supercharge geven, waardoor je een betere versie wordt van jezelf, en zo kunnen we pion voor pion de afgrijselijke verdomming aanpakken.

In de literatuur zie je die verdomming voor je ogen afspelen. Leuk is dat niet, Nietzsche had wel eens mogen vermelden dat de enige reden dat hij De Laatste Filosoof zou zijn is dat tegenwoordig niemand hem nog als dusdanig zou herkennen.

Het uitgangspunt is simpel: in een corrupt bestel is het hoogste de middelmaat. Neem bijvoorbeeld Jopie Joosten, onze relihoogleraar klaagt steen en been dat hij de Volkskrant niet meer kan gebruiken in zijn ‘Masterclass Literatuurkritiek’.

Met de vinger wijzen kunnen die religieuzen traditioneel als de beste. Die anderen besteden niet genoeg aandacht aan boeken! Maar mijnheer Joosten toch, ik was 4 jaar lang uw facebook vriend en ik zag u welgeteld 1 keer iets over een boek posten, en u wordt er nogal riant voor betaald, nota bene! Dan is wijzen met het vingertje al snel niet zo heel geloofwaardig meer. In de ruimte van dit zeurbericht had u ook 2 boeken kunnen bespreken.

Maar dat doet u niet. Wel laat u zich fêteren als jurylid, en waar al dat enthousiasme voor lezen vandaan weet komen is mij onduidelijk: niet van uw eigen tijdlijn, daar trekt u als de Nijmeegse Ingmar Heytze vooral eeuwig ten strijde voor de lokale politiek, bent u verschrikkelijk begaan met een of ander buurthuis, de uitplaatplek van uw mormel, de bladeren in de tuin, de plek waar u zich van nature al Trouwlezend het beste thuis voelt. Erg is dat niet, alleen bent u de middelmaat niet eens, nee, de middelmaat is in een gecorrumpeerd bestel het beste, denk dan aan Hermans, Reve, Oosterhoff, dat soort namen. Die weer alleen maar op die plek konden komen omdat u vroeger nog niet op uw plek zat.

Goed, om dat soort domheid kun je je natuurlijk eeuwig druk maken. Zinloos is dat absoluut, want zo’n kikker wist een lotusblad te veroveren in het vijvertje en die krijg je nooit meer weg, en wat men in dit vijvertje onder polemiek verstaat is geen zwaardenstrijd maar een soort eeuwige monoloog, want de representatie is zo belabberd dat ze zelfs niet eens tot een antwoord in staat zijn. Die religieuzen zijn enkel goed in het slachtoffer spelen, en ondertussen geschiedvervalsen en censureren. (1)

De hogere menstypes zal dat niet in de kouwe kleren gaan zitten, en precies daarom is het prettig dat er nog andere netwerken bestaan, netwerken die niet dichtgekoekt zitten met luie aapjes, maar die een magische uitweg bieden aan de uitzonderingen en de verschoppelingen.

  1. En gaslighting natuurlijk – de werkelijke reden dat ze nooit antwoord geven, een vilein stukje hoop dat je vanzelf gek zult worden.

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.