De invloed van licht (2)

Wat vooraf ging: door kinderhersenen twintig jaar lang verplicht te hersenspoelen met giftig TL-licht werd de moderne burger geschapen, en martinus sprak de wens uit dat het tegenwoordig beter zou zijn

Er bestaan mensen op wie bovenstaande hersenspoeling niet werkt. Na 15 jaar onder TL bakken zitten en het hoofd vol informatie pompen zijn ze nog steeds niet ehm ‘functioneel’ en dus probleemgevallen. Die stop je dan vol drugs, zodat ze wel ehm functioneren, dat wil zeggen het leven leren ervaren als één lange ellendige verveling met een gouden randje.

Die periode dat een jongeling last krijgt van niet functioneel zijn noemen we de puberteit. Volgens vijftigjarige vervelers-met-gouden-randje de mooiste tijd van hun leven. Ik herinner me het vooral als een hel, maar dat komt omdat ik nooit leerde dat gouden randje om me heen te dragen.

Maar toen ik zei dat het tegenwoordig misschien beter is dacht ik niet aan die andere TL-bak: de computer en de mobiel. De hele dag in giftig blauw licht zitten is juist de absolute norm geworden. Ultieme idool van deze cultuur is de androide Zuckerberg, een bijna letterlijke kopie van de Startrek androide Data:

alle kleur en leven is er door schermen uitgetrokken

Wat gebeurt er met een mens die je zijn hele leven in flikkerend blauw licht zou zetten? De meeste mensen weten niet eens dat computer en mobiel
flikkeren.

Ik kan je vertellen wat er dan gebeurt: zijn hersenen raken beschadigd en hij zal de grootste moeite hebben iets simpels als een boek lezen nog te volbrengen.

De schermverslaving is het grootste probleem van onze tijd. Groter dan enig ander probleem, want met beschadigde hersenen kun je niks anders naar behoren oplossen.

Het veroorzaakt concentratiestoornissen (ADHD) en slaapproblemen en een keur aan andere problematiek. Vergis je niet: de facebookverslaving waar mensen het over hebben is niet de echte verslaving – de echte verslaving is het scherm.

De taak die de krijger heeft is helder: reduceer schermgebruik tot het minimum. Enkele tips die daarbij van nut kunnen zijn:

  1. Laat je mobiel altijd thuis zodat als je buiten bent je net als vroeger lekker onbereikbaar bent. Onbereikbaar zijn is heerlijk, leer ervan te genieten.
  2. Ga niet als een debiel allerlei informatiestromen zitten consumeren maar beperk je tot research over iets nuttigs.
  3. Mobiel uitzetten tijdens het slapen en modem ook.

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.