De Ohonaut, Michaux, Vlek, Oosterhoff

In ons sagesysteem bestaat de ‘psyche’ niet als afzonderlijk domein en wij spreken dan ook niet over de ‘psychenaut’ en al helemaal niet over het ‘psychonaut’ (1) van de machinegeest maar de ohonaut of, in gevorderde fase, de oohoonaut en zelfs de OOOHOOONAUT op basis van geruchten.

In Nederland is de psychonaut al zeldzaam onder dichters, laat staan de ohonaut. In mijn debuutbundel en de rest van mijn oeuvre zitten her en der wel verwijzingen, Henri Michaux en Hans Vlek zijn voorbeelden uit mijn debuutbundel, vooral de eerste was een ervaren mescaline gebruiker, ik vond eigenlijk het ohonautische aspect van zijn werk boeiender dan zijn gedichten op zichzelf.

Korte tijd had ik iets met de dochter van Hans Vlek, Roosmarie, terwijl ik in die caravan in de Zwarte Bergen zat. Ze liet mij brieven van Hans aan haar lezen die hij vanuit Spanje schreef. Die brieven waren stereotypische je dochter voorspiegelen dat alles weer op de rails zit – terwijl het vaak niet goed met hem ging. Het verhaal, ook van Roos geloof ik, is dat hij ooit in Marokko veel te veel LSD naar binnen heeft gewerkt en daarom een verwarde man wist worden. Zelf denk ik dat het eerder aan de ongelukkige combinatie LSD en hasjisj ligt, een combinatie die ik werkelijk iedereen zou willen ontraden.

De receptor-cyclus in het geval van de serotonine receptor duurt 12 dagen, wat betekent dat als je vandaag LSD neemt het pas over 12 dagen weer volledig effectief is een volgende portie te nemen. Het beeld van hippies die constant op LSD zaten moet daarom wel min of meer onzin zijn – het zou de 3e dag al niets meer doen.

Die cyclus is ook een van de redenen dat psychedelica niet verslavend kunnen zijn.

Broeder Alexius liet me weten dat een van de minder opzichtige ohonauten in de Nederlandse literaire wereld Tonnus Oosterhoff is. Of ja, minder opzichtig, in zijn bundel ‘Handschreeuwkoor’ staat diverse malen te lezen:

“lees dit met mescaline in je donder en je weet alles”

Goed, die bundel ga ik alsnog eens bestellen, want zo’n commando dien je wel vervolg te geven. Ik hou jullie op de hoogte!

(1) u bent zelf een psycho of een verkenner dezes

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.