Het Grimmmige in Kerstsfeer

De bundel handschreeuwkoor is nergens meer te krijgen. Zo gaat dat, je schept en je schept maar en buiten je om sterven allerlei diersoorten uit. Geniaal is een stonerwoord natuurlijk, maar toch wil ik uitdrukken hoe geniaal ik de titel handschreeuwkoor vind. Oosterhoff is bijzonder goed met titels, ook hersenmutor is een van de beste titels die ik uit de literatuur ken. Dit omdat het woord zelf concreet weet worden. Die crossover tussen de echte wereld en de schrijfwereld, die concrete poëzie – dat zocht ik vaak ook, en dus is misschien Lindner’s observatie dat ik iets van Oosterhoff weg heb ooit in de Groene misschien niet eens zo eigenaardig.

Ik heb dat concrete op diverse plekken op diverse wijzes gestalte gegeven – bijvoorbeeld hoe een bundel als WWW tegen de lezer zelf begint praten, de bundel als persoonlijke bubbel van de lezer, mogelijk gemaakt door POD technologie. Het viel me destijds namelijk op dat die technologie er was maar niemand het op die wijze gebruikte.

Die bundel is inmiddels even uitgestorven als handschreeuwkoor.

Wordt Ginneninne ergens concreet? OO nee, natuurlijk niet. De concreetheid is altijd een fictief deel van een ver verleden, in het heden dienen sprookjes te worden verkocht. En de aankondiging doet zich erg feestelijk voor, te feestelijk misschien voor tijden als deze:

Wat een hulst! Wat een mare! Welkom in deze epische en lyrische kerstbundel, bestaande uit zes tijdreisvisioenen en een toneelstuk. In een tijd waarin de hele boel verengelst de Nederlandse taal juist een infusie met Gaelisch geven – daar moet je tegendraads voor zijn, maar het is ook een gave die buitengemeen veel taalgevoel vergt.

Benders brengt vergeten werelden tot leven – verlaat toch het dode dichtersland en heet u welkom in de wereld van de Taalsage!

Maar schijn bedriegt – de bundel is grimmmiger dan mijn vorige, zo denk ik, en toch is alles min of meer in kerstsfeer.

Via de Kaneelfabriek website kan de bundel zonder verzendkosten worden aangeschaft, maar ook via alle boekhandels.

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.