Jeugd op Lowlands bekeren tot de juiste moraal

Een vreemd postje op facebook. Op lowlands blijkt een tent te zijn opgezet met ‘foute boeken’. Deze foto staat erbij te bewonderen, met als bijschrift:


De verboden boeken club op Lowlands bevat pijnlijk veel foute (zeer racistische) boeken die grote vrgaen oproepen over de Nederlandse literatuur en wie en wat eigenlijk het narratief bepaalt. Iedere dag om 15u stel ik pijnlijke vragen en roep op tot radicale hervorming van het literaire landschap anno nu. – Mounir Samuel

Ja, wie bepaalde eigenlijk dat narratief van De Sade en Nabokov? Waarom bepaalden wij dat niet? Nou, misschien omdat die mensen in een andere tijd leefden, ik noem maar wat, en misschien hadden ze wel een bepaald motief met dat narratief.

Op facebook schreef ik:

En wat voor radicale hervorming staat je voor ogen? Geen Kim van Kooten, Nabokov of de Sade meer. Hoe ga je dat afdwingen?

Ene Rogier Boels uit Utrechts reageerde:

Wat dacht je van het kweken van bewustwording van problenatische narratieven, van een kritische blik naar culturele gegevens, om maar iets te noemen. Alleen door mensen zich af te laten vragen waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn kunnen wij allen moreel groeien.


Een groeiende moraal! Een natie vol fatsoensrakkers met bijpassende literatuur! En wat als je geen vertrouwen hebt in dat laagje vernis? Wat moeten mensen die niet in de moraal geloven? Niet in jouw moraal geloven?

Als ik de teneur goed begrijp dient de jeugd te worden ingepeperd dat hun moraal kan groeien door te laten zien dat de problematische narratieven in de Sade, Nabokov en Kim van Kooten tegenwoordig echt niet meer kunnen, en die jeugd loopt dan verlicht en met een groeiende moraal weer naar buiten.

Nee, ik ben nog steeds niet jaloers op de huidige jeugd.

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.