Saboteren van je zelfbeeld – facebookverslaving

Mensen die denken dat privacy concerns de primaire reden zijn om facebook te verlaten – nee, die privacy is nonexistent en uiteraard ben jij op facebook het product, maar dat is niet waarom je facebook zou moeten verlaten, of beter gezegd het is maar een klein deel van het verhaal.

Het gaat om iets nog veel wezenlijkers: je zelfbeeld. Stel jezelf de gewetensvraag: wil jij echt tot je dood op facebook zitten?

Ben je tevreden met jezelf als gratis vakkenvuller voor een biljonair?

Is het antwoord daarop ‘ja, ik vind het prima’ dan ben je helaas al een hopeloos geval, vrees ik. Maar als je dat allemaal niet fijn vindt, dan ben je bezig chronisch je eigen zelfbeeld te saboteren door de facebookverslaving niet serieus te nemen.

‘Maar, maar, er is helemaal geen alternatief voor drank!…’

Hoewel mijn lieve Veer natuurlijk gelijk heeft, de echte verslaving is het blauwe licht / het scherm.
Maar toch – ik merkte dat het consumeren van een niet aflatende stroom desinformatie (het zgn ‘scrollen op je tijdlijn’) schier funest is voor je vermogen nog zinnige informatie op te nemen uit de werkelijkheid.

Volgens Veer is dat blauwe licht dat schermen afgeven funest voor de hormoonhuishouding, en zijn er daarom zoveel mensen met slaapproblemen.

Veel zonnen is het devies.

Vaak verwarren mensen het ego met het zelfbeeld. Ik beschouw het hebben van een goed, prettig zelfbeeld als de belangrijkste voorwaarde om een zinnig mens te kunnen zijn. Juist om die reden is de aantijging dat facebook narcistisch zou zijn kwalijk – het is precies de verkeerde analyse. Het is geen narcisme, het is een laag zelfbeeld dat mensen aan die software gekluisterd houdt – al diverse keren wetenschappelijk onderzocht – doe jezelf en de wereld dus een lol en stop met die flauwekul.

En de mensen die roepen dat het om ‘het netwerk’ gaat – je weet toch best dat het helemaal niet in orde is dat die infrastructuur in handen is van een malafide bedrijf? Laten we daar tenminste vanuit gaan, dat je dat basale besef niet ontbeert. Dat je niet bijvoorbeeld van mening bent dat het Nederlandse wegennet in handen mag zijn van een of ander Afgaans Herenboertje.

Goed, we zijn het dus eens: de infrastructuur (je ‘netwerk’) is gehackt.
Wil je voorts echt tegen mij betogen dat gebruik maken van een gehackt netwerk in dienst van het grootkapitaal iets is wat je de rest van je leven zou willen doen omdat je te lui bent om je contactlijst even opnieuw op te bouwen?

Nee. Ik denk niet dat je dat tegen mij betogen wilt.

 

 

Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.