De Kin van Sinterklaas

De Kin van Sinterklaas

Wat deed jij op 21-12-2021 om 12.21?

Nou, ik besloot dit magische getal tot nut te maken op sinterklaaseiland.In de ochtend vroeg uit de veren om op tijd op het eiland te zijn want er was werk aan de winkel. En ja hoor, na uren vermetel speurwerk werden mijn vemoedens bevestigd: daar lag het, een stuk van de kin van sinterklaas! 

Wie Sint Nicolaas niet kent, dit was een man die leefde in de derde eeuw na christus, een merkwaardige man die als hobby het platbranden van tempels van andersgelovigen had. 

De tempel van Artemis werd bijvoorbeeld door sinterklaas en zijn volgelingen met de grond gelijk gemaakt, zo leren de overleveringen.

Waarom werd deze tirannieke cultuurbarbaar 1600 jaar later door een schoolmeester een kindervriend uit Spanje gemaakt? 

En waarom hult hij zich daarbij in de kleurstellingen van de waardstoel? 

Op het kleine eiland staan liefst 5 kerken naast elkaar, en nergens valt iets te vinden over waarom iemand 5 kerken naast elkaar zou bouwen op een piepklein eilandje. 

Nou, wij hebben wel een vermoeden. Wie als hobby het platbranden van andersdenkenden heeft zal ook op het eigen eiland huishouden en de volgelingen van sinterklaas hebben in de eeuwen daarna natuurlijk zijn voorbeeld gevolgd en steeds kerken gebouwd en deze weer boos in de hens gezet als er ketters in werd gedacht.

Zo ontstond dit rare eilandje vol kerkskeletten. Zo zat ik te mijmeren met de kin van sinterklaas in mijn handen. Ik heb vervolgens nog even goed staan wateren over de rest van het skelet van sinterklaas en ben toen samen met Veer het eiland ethnobotanisch gaan onderzoeken.

We vonden tulpenbollen van wel 20 jaar oud en ontzettend veel Friar’s Cowl – Arisarum Vulgare. Alles wijst op een festiviteitencultuur, een cultuur vol viering, vuur en platbranden. 

Dat sinterklaas later een soort door de winter rondtrekkende boeman in de krampus traditie werd is redelijk begrijpelijk. Een boeman met duiveltjes die andersdenkende kindertjes komt straffen. 

Dat de schoolmeesters die Nederland besturen vervolgens daar een kindervriend van maakten en van die duiveltjes zwarte pieten dat is…eh… tja. Raarrrrrr. 

Ik heb echter versteende keutels van het ongetwijfeld boosaardige konijn van sinterklaas verzameld om deze te gebruiken in toverdrankjes. 

De kin van sinterklaas heb ik weer ritueel begraven. Ik kwam voor die keutels, niet voor een kin. En zo heb ik een magisch getal weer om weten zetten in een belangrijke dag. Wat deden jullie op 21-12-2021 om 12.21?

By their shhhroom shall ye know them

M.H.H. Benders is a most recognised poet of his generation, a student of the universal mycelia,  Amanita Sage and mycophilosopher. He wrote sixteen books, the last ones at the Kaneelfabriek (Cinnamon Factory). He is currently working on ‘SHHHHHHROOM a book on mushrooms and the Microdose Bible, which is an activation plan to restore your true identity coming next year. Keep in touch!

Some Teachings:

Some recent posts:

Facebook
Twitter
LinkedIn