De kenmerken van een predator (3)

Als je het over een predator hebt denken mensen bijna automatisch aan een roofdier, aan goede jagers, aan machtige gespierde katten.

Maar dat is niet wat de Sage met een predator bedoeld. Predatoren zijn wezens die slechts één enkel doel dienen in dit leven: jouw van je kostbare tijd beroven met onzin.

Wat is spam? Spam is een minderwaardig soort voeding, voeding van lage kwaliteit – voeding die massaal geproduceerd wordt en op mensen afgevuurd.

Het in een tijd van overproductie constant de wereld bombarderen met matige gedichten is een doelbewuste vorm van spammen.

Wanneer je dit ook nog eens doet enkel en alleen om reclame voor een opleiding te maken kun je wel stellen dat er sprake is van een hoax. Ik heb het nu natuurlijk over de rare website neerlandistiek.nl – de literatuur als
google advertentie voor een zwartekousennetwerk.

Nee, een predator is geen leeuw of tijger – kijk naar het woord, pre-dator. Tijdvastzetter. Tijdverkwister.

Er is natuurlijk niets mis met kinderboeken en kindergedichten. Er is wel iets mis met mensen die doen alsof er geen verschil is tussen kinderliteratuur en literatuur voor volwassenen. Die kindergedichten publiceren maar doen alsof het gedichten voor volwassenen zijn. Waarom is dat de insteek van een predator?

Omdat zulke boeken jou als lezer niet als volwaardig zien, en het lezen van de boeken dus bij voorbaat en per definitie tijdverspilling gaat zijn. Wie de echte predatoren wil gaan zien moet gaan letten op hun voornaamste kenmerk: enorme luiheid. Het is die luiheid die zorg draagt dat de lat zo laag moest gaan liggen. Deze mensen zijn niet lief en houden van kindertjes, nee, dan zouden ze namelijk kinderboeken schrijven.

Ook een seksuele predator is een uitermate lui wezen. Een verkrachter is iemand die niet de gebruikelijke weg wenst te volgen, die niet de ander wil zien als een volwaardig wezen, die niet het spel wil zien als iets dat twee spelers heeft, een verkrachter is een valsspeler, en valsspelen doe je meestal uit luiheid.

Twintig jaar lunchen zonder ook maar iemand in bed te krijgen is dat ook luiheid?

Nee, dat is incompetentie. Zulke beestjes waren er ook nog rond. Ik weet niet of je die predatoren moet noemen. Ja, toch wel. Maar misschien is pipopredatoren dan een passende term. Of een pret-dater. Dat is ook iemand die lui is en uit is op het verspillen van tijd.

pipo-core

Behalve externe predatoren heb je natuurlijk ook de innerlijke predator.
Dat is datgene dat altijd veroorzaakt dat je je tijd zit verdoen met nutteloze zaken. Bekijk bij alles wat je doet:

  1. Is de analyse waarop deze activiteit stoelt een kinderachtige?
  2. Welke rol speelt luiheid in mijn beslissing hieraan tijd te besteden op deze manier?

Voorbeeld van zo’n kinderachtige analyse: het letterenfonds verdeelde afgelopen 20 jaar geld op basis van wat De Grote Luncher in de krant liet zetten. Stond daar een groot stuk dan was je belangrijk en kreeg je meer centjes. Een kinderachtige persiflage op literaire kritiek en een hele luie variant daarop – het kinderachtige en het luie zijn heel vaak twee handen op dezelfde buik.

Andere voorbeelden:

Elk jaar driehonderd matige gedichten onder de aandacht brengen is goed voor de aanwas van onze opleiding

Ik ben een belangrijk literatuurwetenschapper maar voor mij was een
uitgebreid oeuvre schrijven niet belangrijk want ik ben modern belangrijk
en kan volstaan met een dik freudiaans boek over de begrafenis van een bemiddelaar
en het gaat dan niemand opvallen dat ik een luie donder was.

Een groot literatuurwetenschapper

‘Laten we die VSB Poezieprijs heel kinderachtig ‘De Grote Poezieprijs’ noemen en hem dan in beheer geven van die evangelie-christen Oosterhuis, lekker makkelijk!’

Enzovoort. Deze methodiek is van belang: bevraag je eigen motieven, kijk waar de luiheid en het kinderachtige schuil gaan. Zo kun je stukje bij beetje de predator in jezelf aanpakken.

Let echter wel op dat je leeft in een wereld die overloopt van de predatoren: stuk voor stuk entiteiten die erop gebrand zijn overal de kantjes vanaf te lopen, en daarin dus ook hun belang hebben. Wat, veel moeite in een bundel stoppen? Ze zullen met hun ogen draaien. En als het maar even kan gaat het luie en het kinderachtige voor het hoogste door, want zo kunnen
ze hun zinloze parasietenbestaan sanctioneren en bezegelen.


Share:

More Posts

Operatie Kerstjoint

Het was een idee van mijn vader, die appte me een paar weken geleden, misschien was een joint roken een idee? Nadat de camera uitstond

Heilige Gelofte op Kerstavond

Ik vertelde Menno Wigman ooit eens dat ik een recensie over een bundel van me niet had gelezen(1), en dat kon hij niet geloven, dat

De Triomf van de Hokjesgeest

Te weinig mensen zijn zich bewust van het feit dat het systeem dat ons systeem voortbracht een ronduit fascistisch systeem was. Ik heb het nu

Zeg het met een plaatje

Zeg het met een plaatje. Jeroen Dera, Jos Joosten, Janita Monna, Carl De Strycker, de hele bekende jurybups, allemaal voldoen ze perfect aan het plaatje.