Psyborg dynamiek en dehumanisatie

Wat vooraf ging: volgens Benders wordt de mens geboren met een multidimensionale quantummachine
(de hersenen) die door de maatschappij en de school wordt verminkt tot een soort veredeld rekenmachientje. Drie hersennodes worden door het systeem in de prefrontale cortex geschapen: de denknode, de praatnode en de visuele cortex. Het spanningsveld tussen die drie noemt hij ‘de psyborg’, een soort wezen dat wordt aangestuurd door ‘psychologische wetten’ en bijna uitsluitend in het frontale brein bestaat, afgesneden van lichaam en werkelijkheid.

De grote truc van wat wij tolteekse krijgers ‘de parasiet’ noemen is het minimaliseren van de denknode, omdat deze als achterste node het meest verbinding heeft met het middenbrein en het diepe brein. Dat deed de parasiet door wat de oude culturen ‘het derde oog’ noemden over te nemen en externaliseren: televisie, internet, beeldschermen – deze drie vervingen het derde oog, en bombarderen de hersenen van mensen met een enorme vloed informatie en beelden, zodat de visuele cortex dominant wordt in mensen in plaats van het voor de parasiet ongunstige denkcentrum.

Die strategie leverde een type mensen op die geleerd werd zich te identificeren met het etiketje ‘ADHD’. Door een overgroeide visuele cortex zijn ze gedurende rusteloos, kunnen zich niet concentreren en boeken lezen of gedachtes volgen die uit meerdere stappen bestaan is er niet meer bij. Een uiterst stuurbare groep mensen dus, precies wat de parasiet wou hebben, en wie ogen heeft ziet precies dit fenomeen om zich heen: mensen die zich heel makkelijk door een drogredenatie laten aansturen en die de hele dag ‘verbonden’ zijn met ‘de centrale’ waar ze controleren of een gedachte klopt of niet.

Af en toe zit er dan toch nog een slimmerik tussen die me vraagt: maar is die term ‘psyborg’ dan niet ook een manier om mensen te dehumaniseren en ze te representeren als zielloze machines?

Nee. De psyborg is een installatie. Het is een configuratie van hersennodes die je met de juist technieken ongedaan kunt maken. Dat is een lang en moeilijk proces, maar het kan wel. Het betekent dat ik beweer dat wezenlijk iedereen een mens is, maar dat ze zijn gehackt door iets wat geen goed in de zin heeft met de mensheid. Niemand is natuurlijk 100% psyborg, maar het gros van de mensen zijn het overwegend. Je kunt dat makkelijk in jezelf klokken: wat doe je als je wordt geconfronteerd met een probleem? Hoe lang denk je er zelf over na? Wat is het resultaat van dat ‘zelf denken’? Of check je na een minuut al ‘de oplossing’ die wordt aangereikt door…de centrale?

Als je jong bent werd je helaas in een gehandicapte situatie geboren: van jongs af aan al een vetgemeste visuele cortex. Ook dat is nog ongedaan te krijgen, want het Universum is groot en de predator in relatie wezenlijk een flauwe grap. Je hebt in elk geval 1 groot voordeel ten opzichte van mijn generatie: jullie kunnen reclameloos televisie kijken tegenwoordig, en dat is een enorme winst ten opzichte van dat oude geexternaliseerde derde oog, maar uiteraard is het vervangen met een ongelofelijk dominant mobiel scherm.

Een paar simpele regels om de eerste stappen te zetten. Behandel je mobiel als een computer. Dat wil zeggen: laat hem thuis staan, neem hem nooit mee naar buiten. Doe dat een jaar lang en kijk of je je al iets beter voelt.

Stel je eigen regels. Ik doe dat ook: wie denkt mij te kunnen benaderen met de ‘automatische praatnode’ verwijder ik na een aantal waarschuwingen simpelweg uit mijn omgeving. Zodra iemand te kennen geeft geen respect te hebben voor mijn leefwijze is het een gelopen race – prima, toedeledoki, want wie niet begrijpt dat zulke geautomatiseerde praatnodes het probleem zijn – die zal je blijven vermoeien met eeuwige smalltalk en daar is je energie en tijd te kostbaar voor.

Nog iets waaraan de psyborg doodeenvoudig te herkennen is? Zijn stopwoordje: Onwetenschappelijk. Het zijn figuren die in hun leven nog geen uurtje wetenschapsfilosofie wisten volgen, mensen die werkelijk geen sikkepit benul hebben van de dynamiek achter de wetenschap, maar toch: elke keer als ze iets tegenkomen dat niet rijmt met hun flinterdunne laagje van populaire meningen blijkt dat onwetenschappelijk, een stopwoord dat de psyborg het signaal geeft terug te keren naar de door de centrale goedgekeurde banding.

Martijn Benders has published twenty-six books, eighteen of which are in Dutch. He has been named one of the greatest talents of his time by critics like Komrij and Gerbrandy. He has also written three philosophical works, one of which is in English about the Amanita Muscaria, the Fly Agaric. Publishing on the international stage of The Philosophical Salon, he has also gained international recognition as one of the most remarkable thinkers from the Netherlands.