Pumpernickel – the Stoss

Pumpernickel – the Stoss

Het zijn fijne tijden voor de Gesamtkunstenaar!

Paul Snoek is een communistisch dichter die een vroegtijdige dood mocht genieten, een eer die meer communistische kunstenaars en schrijvers ten dele mocht vallen in ons Vrije Westen. Ik schrijf over hem in zowel ‘Gedichten om te Lezen in het Donker’ alsook ‘De Eeuwige Ontgroening’, waarin ik zijn dood en zijn vreemde literaire ontvangst onderzoek.

Ik heb zijn verzamelde werk en Paul Snoek had vast nooit verwacht dat hij ooit nog eens in een punknummer zou belanden, de vertaling die ik van het gedicht maakte, altans.

Pumpernickel

The mountains smell of sour bread.
At ground level, the mountains smell of bread
I breathe like a wooden woodsman
and blow blue flour out of my eyes.

I knead a certain dough in my belly
and climb over screaming gravel rivers
clogged by the damaged marrow fishes
I even hear an ant contest here.

I feel no love in the body earth.
I feel many kettles boiling boulders,
they squeeze my hands into clay of regret,
a gnawing hunger, hours deep within me.

Het kunstwerk maakte ik met Dalle3, Photoshop en Leonardo. Dat zijn doorgaans de 3 design tools nu
die ik voor bijna alles gebruik.

Het werkt wonderwel goed als punknummer, vind ik. Omdat ikzelf de mastering doe kan ik opletten dat het een beetje rauw blijft klinken en niet alsof er een hele lading glue over het nummer is gelegd.

The Stoss is maar een eigenaardig gezelschap. Bovenstaand nummer, bijvoorbeeld, is dat poezie?
Ik vind eigenlijk van wel.

Op deze speel ik een butterfly piano mee (en nog meer, en ook de mastering, etc etc)

Over mij

Martijn Benders publiceerde zesentwintig boeken, waarvan achttien in het Nederlands. Door critici als Komrij en Gerbrandy is hij tot een van de grootste talenten van zijn tijd benoemd. Hij schreef ook drie filosofische werken waarvan eentje in het Engels over de Amanita Muscaria, de Vliegenzwam. Publicerend op het internationale podium van The Philosophical Salon kreeg hij ook internationaal erkenning als een van de meest bijzondere denkers van Nederland.

Boeken

Er bestaat een aanzienlijke groep linkse individuen die zich krachtig verzette tegen het heersende corona-verhaal, waaronder enkele van ‘s werelds vooraanstaande filosofen, zoals Agamben en Kacem. Dit standpunt werd echter sterk gecensureerd en in een kwaad daglicht gesteld door wat men ‘neocon-links’ of ‘woke-links’ noemt, als behorende tot iets dat enkel geassocieerd zou worden met wat zij als ‘extreemrechts’ beschouwen. In mijn boek bespreek ik de redenen achter deze acties, de onderliggende motieven, en hoe dit kenmerkend is voor een nieuwe vorm van fascisme die erop uit is om de macht permanent te grijpen.

Het middenstuk van het boek wijdt zich aan poëzie. Het bevat een prachtige selectie van gedichten uit het Middellandse Zeegebied, van dichters uit Turkije en Griekenland, die gevangen zijn genomen en gemarteld door het regime.

Het laatste deel van mijn boek is een manifest tegen het literaire nihilisme, zoals dat tot uiting komt in het Letterenfonds. Het onthult hoe dit fonds gedomineerd wordt door een groep christenen en ‘wokies’, wat onwenselijk is in een vrije samenleving.

“Amanita Muscaria – The Book of the Empress” is an exceptional work that establishes a benchmark in the realm of mycophilosophy. While one could perhaps categorize the book within the domain of Art History, such a classification would fail to do justice to its true essence. Primarily, this captivating text explores the evolution of humankind, making it a standout in its field.

Amanita Muscaria – The Book of the Empress – De Kaneelfabriek, 2023

Jij hebt geen tijd dit te lezen, maar dat is omdat je allang geen mens meer bent. Leefde er wel nog iets van de originele persoon in jou, de
oude mycelia van de kindertijd, dan zou je van dit boek heel wat opsteken, sterker nog zal het misschien met zijn magische kennis je meest nuttige bezit worden. Een boek over de menselijke fantasie, en
hoe deze in de ijzeren greep wist te raken van transdimensionale kakkerlakken. Voorts ook nog magische tips om je leven en je tijdsversnelling substantieel te verbeteren, en ook maakt M.H.H.Benders nog even luchtig gehakt van de hele Nederlandse literatuur, wat wil je nog meer!

Facebook
Twitter
LinkedIn