Two poems: The Time and The Old Age

Two poems: The Time and The Old Age


THE TIME

Time only crosses its fingers for itself.
In our childhood, when it bulks at its tallest,
it puts a latch in our face
actually meant for death
and its sidekicks.

Sometimes it comes too soon
in the guise of love.

Sometimes it takes too long, then
that love no longer finds a palace
behind that little door, no treasure chamber, not even
a made bed, but

a cluttered broom closet
with a mop, a cobweb
and a panicked moth
still frantically
seeking the keyhole
in the stars.

Martijn Benders – from: Karavanserai, 2008, Nieuw Amsterdam Publishers.
Soon available in my collection ‘Tract of the Sun’.

*

THE OLD AGE

Grandma smiles like the Mona Lisa
but one without teeth.
She slides her curly teacups.
to cheat the time she has left
with an eary shell game
and everything she does has
an ingrained grace,

only visible to the dead,
for time she is only space
or name-count on paper, but Granny
hasn’t been here since she
forgot her visibility.

Who can blame her anymore,
everything shines:
the door,
the stairwell
and sometimes even she does,
on her bed that same bedspread
in which time trapped itself.

Martijn Benders – from: Karavanserai, 2008, Nieuw Amsterdam Publishers.
Soon available in my collection ‘Tract of the Sun’.

Over mij

Martijn Benders publiceerde zesentwintig boeken, waarvan achttien in het Nederlands. Door critici als Komrij en Gerbrandy is hij tot een van de grootste talenten van zijn tijd benoemd. Hij schreef ook drie filosofische werken waarvan eentje in het Engels over de Amanita Muscaria, de Vliegenzwam. Publicerend op het internationale podium van The Philosophical Salon kreeg hij ook internationaal erkenning als een van de meest bijzondere denkers van Nederland.

Boeken

Er bestaat een aanzienlijke groep linkse individuen die zich krachtig verzette tegen het heersende corona-verhaal, waaronder enkele van ‘s werelds vooraanstaande filosofen, zoals Agamben en Kacem. Dit standpunt werd echter sterk gecensureerd en in een kwaad daglicht gesteld door wat men ‘neocon-links’ of ‘woke-links’ noemt, als behorende tot iets dat enkel geassocieerd zou worden met wat zij als ‘extreemrechts’ beschouwen. In mijn boek bespreek ik de redenen achter deze acties, de onderliggende motieven, en hoe dit kenmerkend is voor een nieuwe vorm van fascisme die erop uit is om de macht permanent te grijpen.

Het middenstuk van het boek wijdt zich aan poëzie. Het bevat een prachtige selectie van gedichten uit het Middellandse Zeegebied, van dichters uit Turkije en Griekenland, die gevangen zijn genomen en gemarteld door het regime.

Het laatste deel van mijn boek is een manifest tegen het literaire nihilisme, zoals dat tot uiting komt in het Letterenfonds. Het onthult hoe dit fonds gedomineerd wordt door een groep christenen en ‘wokies’, wat onwenselijk is in een vrije samenleving.

“Amanita Muscaria – The Book of the Empress” is an exceptional work that establishes a benchmark in the realm of mycophilosophy. While one could perhaps categorize the book within the domain of Art History, such a classification would fail to do justice to its true essence. Primarily, this captivating text explores the evolution of humankind, making it a standout in its field.

Amanita Muscaria – The Book of the Empress – De Kaneelfabriek, 2023

Jij hebt geen tijd dit te lezen, maar dat is omdat je allang geen mens meer bent. Leefde er wel nog iets van de originele persoon in jou, de
oude mycelia van de kindertijd, dan zou je van dit boek heel wat opsteken, sterker nog zal het misschien met zijn magische kennis je meest nuttige bezit worden. Een boek over de menselijke fantasie, en
hoe deze in de ijzeren greep wist te raken van transdimensionale kakkerlakken. Voorts ook nog magische tips om je leven en je tijdsversnelling substantieel te verbeteren, en ook maakt M.H.H.Benders nog even luchtig gehakt van de hele Nederlandse literatuur, wat wil je nog meer!

Facebook
Twitter
LinkedIn