Toen ik LSD begon te onderzoeken als schrijver/filosoof, kwam de vraag bij me op of dit niet gewoon het antwoord van de natuur was op het ontstaan van de landbouw. De mens begon en masse graan te verbouwen, en ziedaar, bovenop dat graan begon een schimmel te groeien die de gekke dansziekte veroorzaakte, St. Anthony’s fire, volgens sommigen de oorzaak van de dansplaag van 1518.(1) Als het al een waarschuwing was, hielp deze geen zier. De mens was inmiddels verknocht geraakt aan brood. Ze richtten zelfs massareligies op, wiens boodschap is dat je op dagelijkse basis brood dient te nuttigen. Een luttele tweeduizend jaar later gaan we ten onder in een suiker- en alcoholcultuur. Connect the dots – het is niet zo moeilijk: iets heeft al die suiker en alcohol nodig, en wat voor iets zou dat kunnen zijn?
Uit een heel recente studie in Japan bleek vreemd genoeg dat gist zich helemaal niet als een eencellig organisme gedraagt, maar een groepsidentiteit lijkt te hebben, strategieën ontwikkelt om te overleven en zelfs andere gisten doodt als dat betekent dat ze meer eten zullen hebben. Lees het zelf maar:
https://www.u-tokyo.ac.jp/focus/en/press/z0508_00259.html
Ik las dat net nadat het onderzoek was verschenen, en het werd mij steeds duidelijker waarom de mensheid op zo’n robotachtige wijze steeds moet herhalen dat brood de essentie is van hun religie. Als gist een soort van bewustzijn heeft (wat dat onderzoek suggereert), dan zijn de gistculturen die op onze huid en in onze lichamen functioneren en constant smeken om suiker als brandstof, wellicht de oorzaak van meerdere fenomenen:
De oorzaak van de massale suikercultuur die de mensheid in zijn greep heeft gekregen.
Omdat die gisten steeds gifstoffen uitstoten als ze niet meer genoeg suiker te eten krijgen, voel je je steeds erg slecht als je niet eet wat ze willen eten.
En wat is de consequentie van dat laatste? Wat gebeurt er als de gisten in het lichaam een gif beginnen af te scheiden om concurrenten te doden?
Het lichaam probeert zich dan voor die gifstoffen te beschermen… door water vast te houden.
Voilà. Een uitstekende hypothese voor het ontstaan van de ballonmens.
Deel 2: de zeventiger jaren
In de zeventiger jaren kwamen voor de commercie werkende wetenschappers erachter dat je gisten kunt trainen om bepaalde stoffen te fabriceren. Uit recentelijke uitlatingen van het RIVM blijkt dat men bezig is zulke gisten ‘nieuwe vormen van THC te laten produceren’ – met andere woorden, wat het gepeupel niet mag gebruiken, mag de industrie wel min of meer stiekem produceren, en wie heeft er in vredesnaam interesse in nieuwe vormen van THC, de high-makende substantie in marihuana?
https://www.zativo.nl/blog/24-wetenschappers-modificeren-gist-om-thc-te-produceren
https://biotechnologie.rivm.nl/nieuws/meer-medicijnen-uit-bakkersgist
Toen ik dat had gelezen, begon ik op supermarktproducten te letten, en verdomd: overal zit gist in, je bedenkt het niet of gist is een ingrediënt. Waarom moet in soep gist zitten, leg het me maar uit. En als je gisten zo kunt modificeren dat ze produceren wat jij wilt, is het gewoon mogelijk een gist in je product te stoppen die mensen aan dat product verslaafd maakt. Niemand zal het merken, want tja, het is gist.
Daarna kregen we te maken met een steeds nijpender bodemarmoede, waardoor de granen die we verbouwen steeds minder voedingswaarde kregen. Die bodemarmoede is niet moeilijk waar te nemen: waar het in mijn jeugd stikte van de pieren, krijg je tegenwoordig als je op de bodem stampt geen antwoord meer.
Doordat de voedingswaarde van bestaande granen zo daalde, bestaat de helft van je maaltijd op een dag uit holle calorieën. De mensen die op mijn vorige video reageerden met dat ze geen koolhydraten mogen eten, hebben klaarblijkelijk geen idee dat het lichaam goede koolhydraten nodig heeft, onder meer om het bloedsuikerniveau op peil te houden. Door koolhydraten uit je dieet te verwijderen val je natuurlijk sneller af, dat is waar, maar het is ook een manier om het ontstaan van diabetes te versnellen (samen met het eten van witbrood, daarover morgen meer).
Nog iets: doordat duizenden soorten receptoren over het gehele darmstelsel zitten is de afwezigheid van goede koolhydraten een prima manier om die van voedingstoffen af te snijden.
Wie dus overstapt op injera zorgt voor twee dingen: je krijgt de goede, langzame koolhydraten binnen waardoor je darmen en je bloedsuiker stabiliseren. En je zorgt ervoor dat niet langer de helft van je dieet op een dag uit holle calorieën bestaat. Mensen zijn gewend om aan brood te denken als iets voedzaams, maar dat is het allang niet meer. Wat het wel is: een vehikel voor een parasitaire entiteit die helemaal niet het beste voor de mens in petto heeft.
Bijna iedereen waarmee ik praat kent het fenomeen: ze worden moe als ze brood eten. Dat is niet zo vreemd: je lichaam moet een hoop werk verrichten voor iets wat geen voedingsstoffen levert. Het netto resultaat is dan gewoon energieverlies. Zorg voor goede bronnen van langzame, voedzame koolhydraten.
Dat is uiteindelijk de oplossing voor goed darmflora en goede voedzaamheid.
Wie overigens nog in de wereld van de dode materie leeft (en dus nog in de middeleeuwen, eigenlijk) kan zijn filosofisch licht eens op gaan steken met de boeken van Michael Marder, die in zijn boek een uitstekende filosofische basis legt voor een heel andere kijk op de plantenwereld:
https://cup.columbia.edu/book/plant-thinking/9780231161251
(1) De experts hebben gelijk, er is weinig reden deze dansziekte aan ergotisme toe te schrijven. Er is al een bestaande ziekte die het fenomeen veroorzaakt: De Sint Jansziekte