Waarom ik mijn boeken nergens meer heen stuur

Een aantal jaren geleden schreef ik op mijn kritiekpagina dat ik op zou houden met het verzamelen van kritieken na Nachtefteling.

Waarom? Nou, omdat het in mijn beleving dystopisch is om eeuwig goede recensies te moeten scoren zonder dat dit een weerslag heeft in de media.

Dat is op zichzelf al een fascistische structuur: de schrijver die zich eeuwig moet bewijzen, en terwijl hij die eeuwigheid verbrengt wordt doodgezwegen door de media.

Mijn uitgever bleef echter mijn boeken naar recensiesites sturen, eigenlijk uit gewoonte. Dat is dan eigenlijk inconsequent: waarom nog recensies, ik heb al alle recensies die ik nodig heb om me niet meer te hoeven bewijzen.

Vervolgens duikt de conservatief-christelijke orde op de gelegenheid en zo is het plaatje rond. Schrijvers die zich eeuwig moeten bewijzen, de have-nots, en de Schrijvers die na 1 dun bundeltje al bewezen zijn, de haves.

Wie nu denkt, ah, maar zo gaat dat nu eenmaal bij talent – nee, het spijt me, maar zo’n pagina als mijn kritiekpagina kan een ongetalenteerde niet laten zien. En bekijken we de kritieken die de ‘haves’ weten scoren dan blijken die doorgaans juist negatief. Er is dus iets anders gaande. We hoeven daar niet onnodig mysterieus over te doen:

De literaire wereld is in handen van een conservatief-religieuze kliek die de boel zo manipuleren dat alles blijft zoals het is.

De paganistische anarcho-psychedelicus wordt dus naar de zijlijn gedelegeerd, en weggelaten uit de canon vol brave christelijke schrijvertjes. Dat is wat er gaande is, en mysterieus is dat helaas helemaal niet.

Door de structuraliteit van deze opzet – het is al sinds de 17e eeuw zo, geloof ik, zie ik er geen brood in mijn bundels nog langer aan deze orde op te sturen. En zoals ik al zei, ik heb al genoeg besprekingen gehad. Waarom zou ik eindeloos positieve besprekingen moeten scoren? Voor wie doe je dat?

Nee, geef die besprekingen maar aan jonge mensen, die kun je er blij mee maken. Mij kun je enkel blij maken met een lezer die laat weten dankzij mijn gedichten te begrijpen wat nu eigenlijk poëzie is of zou moeten zijn. Die hele recensie-machine vol psyborgs die hun begrijpend lezen skill willen oefenen zal mij hoogstens weten irriteren, want echte critici zijn inmiddels uitgestorven.

Bijschrift: het zoveelste poppetje valt door de mand

Liebe Deutsche Freunde,

In diesem Sommer werde ich mich etwas zurücklehnen und lediglich einige ältere Artikel überarbeiten, um am Jahresende mit einem neuen philosophischen Buch aufzuwarten. Schließlich muss Entspannung auch ihren Platz haben. Inzwischen besitze ich die Domain nobelpreisfurdeutschland.de und plane, darauf eine Website zu erstellen. Darüber hinaus beabsichtige ich, nach Kaldenkirchen umzuziehen, um meine Chancen auf den deutschen Nobelpreis zu erhöhen. Die Wichtigtuer, die sich in meiner Heimat in der Literatur verbarrikadiert haben, glauben, sie könnten mich aufgrund dieser Ambitionen lächerlich machen. Aber ich werde zeigen, dass durch harte Arbeit und Einsatz das alte Sprichwort immer noch gilt: Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg..

Sollten Sie sich dazu entschließen, mir Kryptowährungen zu spenden, um mein Anliegen zu unterstützen (den Kampf gegen die Penner-Epidemie), so wäre Ihr Beitrag äußerst willkommen.

Ich bin auch als Schriftsteller und Dichter bekannt. Bis zum Jahr 2023 habe ich etwa 18 Bücher geschrieben. Viele davon sind kostenlos auf meiner Homepage erhältlich: Ich war nie ein großer Kapitalist und glaube, dass gute Poesie eine heilende Wirkung auf Menschen hat.

Zögern Sie nicht, mir eine Nachricht zu schreiben, wenn Sie mir etwas fragen möchten.