…lactose intolerantie, wat is het en wat kun je eraan doen?…
Wanneer ik iets eet dat lactose bevat – kaas of wit brood – dan heb ik meestal bijna instant diarree, alsof mijn lichaam het meteen af wil stoten. Ze noemen dat ook wel ‘lactose-intolerantie’ maar wat is dat nu eigenlijk precies echt? Laten we daar vandaag eens een kijkje naar nemen.
Wat is het
Lactose is een suiker. Je zou dus misschien met goed recht kunnen zeggen dat deze intolerantie ook een vorm van ‘suikerziekte’ is.
Maar de crux hier is eigenlijk dat eigenlijk iedereen lactose-intolerant wordt naarmate men ouder wordt: het enzym Lactase, dat wordt geproduceerd door de enterocytes, gespecialiseerde cellen in de wand van de kleine darm – naar mate je ouder wordt produceert je lichaam steeds minder van dat enzym, logisch, want melk drinken is eigenlijk bedoeld voor kleine kinderen.
Maakt melk je volgzaam?
De grote interesse in melkpromotie die de Nederlandse Staat in de jaren vijftig en zestig tentoon spreidde (lees bijv dit nrc artikel van vandaag) – maar in dit artikel bijna niets over de werkelijke motivatie om zo massaal achter melk te gaan staan, de oorzaak dat in Nederland nu het hoogste percentage borstkanker bij vrouwen heeft ter wereld. Niet bepaald iets om trots op te zijn, maar zelfs maar een vermelding van mogelijke oorzaak ontbreekt in het artikel. Daarover hieronder meer, laten we eerst onderzoeken wat lactose-intolerantie nu eigenlijk is.
De naam van een natuurlijk fenomeen
We hebben al vast weten stellen dat het een natuurlijk fenomeen is: het lichaam maakt gewoon als het ouder wordt steeds minder Lactase aan, omdat melk enkel bedoeld is voor de kindertijd.
Wie dus melk en melkproducten blijft gebruiken zorgt ervoor dat het lichaam deze suikers niet meer kan verwerken.
Wanneer het lichaam onvoldoende lactase heeft en lactose niet effectief kan verteren, reist deze onverteerde lactose door de dunne darm naar de dikke darm. De aanwezigheid van lactose in de dikke darm, waar het normaal gesproken niet in aanzienlijke hoeveelheden zou bereiken, zet een reeks gebeurtenissen in gang die om verschillende redenen tot diarree kunnen leiden:
- Osmotisch Effect: Lactose heeft een osmotische activiteit, wat betekent dat het water aantrekt in de darm vanuit de omliggende weefsels. Deze instroom van water verhoogt het volume van de darminhoud, wat leidt tot losse, waterige ontlasting of diarree. Dit proces staat bekend als osmotische diarree omdat de onverteerde lactose in het darmlumen waterretentie en een toename van het ontlastingsvolume veroorzaakt.
- Fermentatie door Colonic Bacteriën: De dikke darm bevat een uitgebreid microbioom, bestaande uit bacteriën die in staat zijn om onverteerde koolhydraten, waaronder lactose, te fermenteren. Wanneer lactose door deze bacteriën wordt gefermenteerd, worden verschillende gassen (zoals waterstof, methaan en koolstofdioxide) en korteketenvetzuren geproduceerd. Het gas draagt bij aan een opgeblazen gevoel, krampen en winderigheid, terwijl de zuren verder water in de dikke darm kunnen trekken, waardoor de diarree verergert.
- Snelle Doorvoer: De verhoogde vloeistofbelasting in de darm kan de doorvoertijd van de inhoud door de dikke darm versnellen. Deze snelle doorvoer laat niet toe dat water normaal wordt geabsorbeerd, wat resulteert in een toename van de vloeibaarheid en het volume van de ontlasting.
En zo verklaar je dus dat het blijven consumeren van melkproducten naar mate een mens ouder wordt steeds meer zal leiden tot een slechte stoelgang.
Nu ga ik nog twee onderwerpen behandelen:
- Moedermelk vanuit verslavingsperspectief: de motor van volgzaamheid
- Wat kun jjij doen om met behulp van paddenstoelen je stoelgang te verbeteren
Moedermelk vanuit verslavingsperspectief: de motor van volgzaamheid
Melk bezit specifieke bindende kenmerken voor een kalf in de natuur; vandaar dat het opiaten bevat: een reeks natuurlijke verbindingen die werken op het centrale zenuwstelsel van het dier om gevoelens van tevredenheid en binding te bevorderen. Deze stoffen, casomorfines genaamd, zijn afgeleid van de vertering van caseïne, een hoofdproteïne in melk. Casomorfines hebben opioïde eigenschappen, wat betekent dat ze een licht verdovend effect kunnen hebben en bijdragen aan de ontwikkeling van een sterke emotionele band tussen het jong en de moeder.
Deze mechanismen zijn niet exclusief voor de dierenwereld. Ook menselijke moedermelk bevat elementen die vergelijkbare effecten kunnen hebben op zuigelingen, wat suggereert dat de natuur een systeem heeft ontwikkeld om de overlevingskansen van het nageslacht te verhogen door het bevorderen van voedingsgedrag en het versterken van de moeder-kindbinding.
Het begrijpen van moedermelk vanuit een verslavingsperspectief werpt licht op hoe diep biologische processen ingrijpen in het bevorderen van de basisbehoeften en sociale bindingen. Deze natuurlijke ‘verslaving’ aan moedermelk dient als een fundamentele motor voor gehoorzaamheid en afhankelijkheid in de vroege levensfasen, waarbij het de zuigeling niet alleen voorziet van essentiële voedingsstoffen voor groei en ontwikkeling, maar ook van een gevoel van veiligheid en verbondenheid met de moeder.
Promoten van een gevoel van veiligheid en volgzaamheid
Het is dus een tamelijk nuttige substantie als je als overheid het liefst zoveel mogelijk veiligheid en volgzaamheid ziet, en zo ontstond ‘Melk de Witte Motor’, een schoolprogramma waarin elk kind met klem werd aangeraden zoveel mogelijk melk te drinken, ondanks dat men geen idee had over de consequenties.
Die consequenties waren enorm: wie wil er in vredesnaam bekend raken als het land met het hoogste aantal borstkankergevallen ter wereld? Maar ze ‘hebben het weer niet gewusst’ natuurlijk, want de premisse is nooit ‘onderzoek eerst, en promoot het daarna’ want er is enorme haast, enorme haast om bergen geld te verdienen.
Fluor in tandpasta en Caseine in melk – de combinatie zal niet genoeg zijn om je volledig te verdoven, welnee, je zult de invloed nauwelijks merken, een schimmig gevoelentje van tevredenheid, iets minder opstandigheid en scherpte. Precies wat zo’n niet al te democratische overheid wenselijk zou achten, zeg maar.
Maar wat voor effect heeft caseïne dan op de spijsvertering?
In de maag reageert caseïne met maagzuur en enzymen, wat leidt tot de vorming van een stolsel of wrongel. Deze wrongelvorming vertraagt de maaglediging, wat betekent dat caseïne zorgt voor een langzame en aanhoudende afgifte van aminozuren in de bloedbaan. Het enzym pepsine in de maag begint met de afbraak van caseïne in kleinere peptiden en aminozuren. Een van die aminozuren? Tryptofaan, dat een gevoel van verzadiging en tevredenheid geeft.
Met andere woorden: voeding consumeren met caseine zorgt voor verstopping van de darmen, terwijl de lactose juist weer voor diarrhee kan zorgen, en deze verstopping zorgt voor een gedurende aanvoer van tryptofaan, waardoor de gebruiker ondanks zijn verwarde darmen een tevreden gevoel ervaart.
Bingo – we hebben het mechanisme bloot weten leggen – de darmen liggen constant met zichzelf overhoop, maar het organisme voelt een schimmig gevoel van tevredenheid: Melk, de Witte Motor.
Wat kun je doen om je darmen weer op orde te krijgen?
1. Stap over op een ander soort ontbijt: Authentic Injera (Ethiopian Flatbread) gemaakt van Teff meel en vul deze injera met mengsels van kikkererwtensalade, zelfgemaakte humus en diverse groentjes of kruiden
Die stap alleen is al genoeg. Je zult zien dat in een maand tijd je spijsvertering weer
is als toen je jong was. Maar ik zal ook nog een tweede stap aanraden:
De oranje ‘worm’ cordyceps die de darmflora policeert
Gebruik op dagelijkse basis een mix van polysaccharides en dan met name een mix van Cordyceps en Reishi. Dit zal je bloedwaardes verbeteren, je energie levels, en zorg dragen voor een sterk verbeterde spijsvertering en stoelgang. Hier zijn enkele redenen waarom cordyceps helpt bij het normaliseren van de stoelgang:
- Immuunmodulerende Eigenschappen: Cordyceps staat bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te moduleren. Door de immuunrespons te balanceren, kan cordyceps helpen ontstekingen in de darm te verminderen, wat bijdraagt aan een gezondere darmomgeving en mogelijk een normalisering van de stoelgang.
- Anti-ontstekingseffecten: Cordyceps bevat specifieke componenten met ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen helpen bij het verminderen van darmontstekingen, wat belangrijk is voor het onderhouden van een gezonde spijsvertering en het voorkomen van spijsverteringsstoornissen die de stoelgang kunnen beïnvloeden.
- Antioxidante Werking: Cordyceps is rijk aan antioxidanten die cellulaire schade door vrije radicalen kunnen tegengaan. Oxidatieve stress speelt een rol bij veel chronische ziekten, inclusief spijsverteringsaandoeningen. Door de antioxidatieve bescherming te verhogen, kan cordyceps helpen de integriteit van het spijsverteringskanaal te behouden en een regelmatige stoelgang te ondersteunen.
- Energieboost en Vermindering van Vermoeidheid: Cordyceps wordt vaak gebruikt om energie te verhogen en vermoeidheid te verminderen. Hoewel dit indirect lijkt, kan een verhoogd energieniveau bijdragen aan een actievere levensstijl, wat op zijn beurt de darmmotiliteit kan verbeteren en helpen bij het normaliseren van de stoelgang.
- Mogelijke Effecten op de Darmmicrobiota: Hoewel specifiek onderzoek naar de effecten van cordyceps op de darmflora beperkt is, suggereren studies naar andere medicinale paddenstoelen dat de polysachariden en andere bioactieve stoffen de groei van gunstige darmbacteriën kunnen bevorderen en een gezond darmmicrobioom kunnen ondersteunen. Een evenwichtige darmmicrobiota is essentieel voor een goede spijsvertering en stoelgang.
En verder natuurlijk alles wat lactose bevat mijden. Ik eet geen brood en geen kaas, en mijn stoelgang is
weer zoals die als vanouds was. Ik denk dat veel mensen die menen een glutenintolerantie te hebben in wezen een lactose-intolerantie hebben en zichzelf een foute diagnose gaven.
Cordyceps af en toe gebruiken, niet in overmatige hoeveelheden. Eigenlijk vooral als het lichaam net wat extra steun kan gebruiken. Het is geen psychiatrisch tabletje, het is een hulpmiddel. Je zult zien dat bovenstaande een wereld van verschil gaat maken voor je gezondheid.
Er is een zeer interessante video van de Oostenrijkse formatie ‘Binder en Krieglstein‘ die het bovenstaande in een meer symbolische representatie laat zien, waarbij Melk wordt getoond als een demonische, buitenaardse soort alcohol. Het heeft zijn doel wellicht niet veel gemist, alcohol bevat tenminste geen opioïden, maar de twee dranken zijn beide manieren om volgzaamheid te garanderen bij de bevolking.
Martinus Benders, 11-02-2024